Povratak

Problemele de echilibru și semnele nervoase la păsări

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am un papagal kakariki, care este constant agresat de colegul de cusca, a mai fost racita si dupa tratament tot a ramas cu o dispnee. De cateva zile are tulburari de echilibru, nu poate sta deloc in picioare, sta numai culcata, isi scapa capul in jos sau doarme tot timpul,dar macar mai mananca cate ceva si bea apa. In coltul unui ochi a fost ciupita si acum e inchis aporoape de tot, i-am facut spalaturi cu ser fiziologic. De 3 zile ii fac tratament cu enrifloxacina1/4 cp si vitamine in apa dar nu da rezultate.


R: 
Păsările de colivie sunt foarte sensibile, ele putând contacta o serie de afecțiuni virale, parazitare, bacteriene. Printre factorii etiologici se pot număra și carențele vitaminice (deficiențele calitative ale alimentației primite) sau stresul. Starea lor de sănătate poate fi uşor influenţată de condiţiile de microclimat, printre acestea numărându-se temperatura ambientală, curenţii de aer, condiţii stresante, prezenţa gazelor nocive, a parfumurilor sau a fumului de țigară.

Păsările au aproximativ aceleași simptome în cazul multor boli. O pasăre bolnavă stă zgribulită, nu mai este vioaie, nu mai cântă, nu se mai toaletează, nu mai mănâncă. Aceste manifestări nu trebuie să apără toate simultan. Poate apărea o singură manifestare sau în diverse combinații.

Problemele de echilibru și semnele nervoase întâlnite la păsări pot avea mai multe cauze, dintre aceste cauze cele mai frecvente sunt :
• tulburările de metabolism sau deficiențe în dietă, care se pot remedia prin administrarea de suplimente vitamino-minerale și prin diversificarea dietei astfel încât să raspundă cât mai bine nevoilor păsării dumneavoastră;
• insolația consecutiv expunerii prelungite la soare sau la anumite surse de căldură;
• atacul vascular cerebral care poate apărea datorită unui cumul de factori (dietă, factori de mediu, vârstă înaintată) și în funcție de cât de grave sunt simptomele, pot fi mai ușoare (tremur al capului sau al altor părți ale corpului – aripi, picioare) sau mai grave (de exemplu paralizia). Consecutiv unui atac vascular cerebral poate apărea și pierderea echilibrului atunci când apar întreruperi ale circulației sanguine în centrul echilibrului din creier. Recuperarea după un astfel de episod poate dura câteva săptămâni sau luni de zile și se poate realiza complet sau animalul poate să rămână cu unele sechele. De asemenea, există posibilitatea apariției altor atacuri cerebrale în timp;
• contuzie la nivelul capului (consecutiv unui traumatism) care, datorită zonelor creierului pe care le afeactează, poate da semne nervoase cum sunt cele descrise de dumneavoastră;
• tumori la nivelul creierului;
• intoxicația cu anumite substanțe sau consecutivă ingerării de plante decorative;
• intoxicația cu diferite substanțe insecticide;
• deshidratarea severă cauzată de pierderea fluidelor corporale în urma unor episoade de hemoragie, diaree sau vomă.

Dintre carențele vitaminice, cel mai des întâlnite sunt hipovitaminoza A, hipovitaminoza D și hipocalcemia. Păsările supraponderale sunt susceptibile la dezvoltarea artritei sau a bolii ficatului gras. Unele păsări de colivie pot dezvolta și tumori, cele mai frecvente fiind lipomul și fibromul.

Pe perioada tratamentului ar fi recomandat să separați pasărea pentru a preveni orice alt stres și eventule traume produse de cealaltă pasăre din cușcă. Pe perioada recuperării este recomandat să mutați pasărea într-un acvariu sau o cutie cu un strat de material moale pe jos (de exemplu un prosop peste care se poate pune hârtie absorbantă pentru a face curățenia mai ușoară). Mâncarea și apa trebuie puse în vase cât mai joase pentru ca pasărea să ajungă la ele cu ușurință. Papagalul va avea nevoie de un mediu cât mai liniștit și călduros pentru a se vindeca.

Asigurați-vă că pasărea primește mâncare de calitate și echilibrată. Mâncarea peletată este cea mai completă variantă de hrană pentru păsări având în compoziție nu doar semințe, ci și fructe, cereale, legume și uleiuri, precum și adaosuri de minerale, alte și ingrediente pentru susținerea florei intestinale. Pe lângă hrana de bază, este important să îi oferiți și fructe și legume proaspete: frunze de verdeață, mere, morcovi etc. Suplimentar se pot oferi preparate cu vitamine și minerale foarte importante pentru reface.

Produsul Bronchipur acționează eficient în cazurile cu strănut, tuse, secreții nazale, inflamații ale cavității bucale, ochi sau cioc lipic.

Păsările au nevoie de 12 – 14 ore de întuneric pentru un somn liniștit și neîntrerupt. Puteți să mutați pasărea pe timpul nopții într-o cameră întunecată sau să o acoperiți cu un material prin care nu pătrunde lumina, dar prin care să circule aerul. De asemenea, în această perioadă puteți să pulveraziți apă pe pasăre deoarece nu va putea să se spele în vasul cu apă pentru băiță.

Dacă după administrarea tratamentului nu se văd semne de îmbunătățire sau, din contră, starea păsării se agravează, recomandarea noastră ar fi să vă duceți cu papagalul la o clinică veterinară unde să poată fi consultată de un medic specializat pe păsări exotice care să poată pună un diagnostic cert și care vă poate recomanda cel mai bun tratament pentru a vă asigura că recuperarea se va realiza fără probleme.

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro