Povratak

Problemele de echilibru și semnele nervoase întâlnite la păsări

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ioana Strungaru, dr. med. vet.
MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Am un perus, o femelă, si nu poate sta in picioare ,mananca foarte putin si nu poate sta pe băț,  ce mi-ati recomanda? Va multumesc!


R: 

Problemele de echilibru și semnele nervoase întâlnite la păsări pot avea mai multe cauze, dintre aceste cauze cele mai frecvente sunt:
• tulburările de metabolism sau deficiențe în dietă, care se pot remedia prin administrarea de suplimente vitamino-minerale și prin diversificarea dietei astfel încât, să raspundă cât mai bine nevoilor păsării dumneavoastră;
• insolația consecutiv expunerii prelungite la soare sau la anumite surse de căldură;
• atacul vascular cerebral care poate apărea datorită unui cumul de factori (dieta, factori de mediu, vârsta) și în funcție de cât de grave sunt simptomele, pot fi mai ușoare (tremur al capului sau al altor părți ale corpului –aripi, picioare) sau mai grave (poate apărea paralizia). Consecutiv unui atac vascular cerebral poate apărea și pierderea echilibrului atunci când apar întreruperi ale circulației sanguine în centrul echilibrului din creier precum și afectarea altor funcții (de exemplu vederea);
• contuzie la nivelul capului care datorită zonelor creierului (zona în care este situat controlul echilibrului);
• tumori la nivelul creierului;
• intoxicația cu anumite substanțe sau consecutiv ingerării de plante decorative;
• intoxicația cu diferite substanțe insecticide;
• deshidratarea cauzată de pierderea fluidelor corporale prin hemoragie, diaree sau vomă.
Dintre carențele vitaminice, cel mai des întâlnite sunt hipovitaminoza A, hipovitaminoza D și hipocalcemia. Păsările supraponderale sunt susceptibile la dezvoltarea artritei sau a bolii ficatului gras. Puteți să îi administrați vitaminele necesare cu ajutorul preparatelor speciale care se adaugă peste mâncare (Suplimente nutritive sub formă de perle și pudră) sau în apă (Suplimente nutritive sub formă de preparate lichide). În același timp trebuie să îi puneți în colivi un os de sepie și un bloc mineral pentru un aport constant de calciu și minerale și pentru tocirea ciocului și a gheruțelor.
Pentru identificarea cauzei exacte a apariției simptomelor și pentru stabilirea tratamentului adecvat este necesar să vă prezentați cu pasărea la un cabinet veterinar specializat pe animale exotice pentru realizarea unui consult medical de specialitate.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro