Povratak

Papagalul nimfă și schimbarea condițiilor de mediu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am cumpărat săptămâna trecută doi papagali nimfă de la Maxi Pet din Militari, o femelă şi un mascul. Femela este foarte vioaie, dar masculul stă un pic cam zgribulit, mănâncă mai bine decât femela şi bea apă, dar stă destul de mult pe tava coliviei şi cam stă zgribulit. Nu strănută, are penele aşezate,  îşi curaţă penele şi picioruşele şi nu cântă. În schimb, femela mai ţipă din când în când. Credeţi că masculul are ceva?

Mulţumesc, Bogdan

 

R: Papagalii nimfă, ca de altfel toate varietățile de papagali, au o mare nevoie de afecțiune. Nu mă îndoiesc de faptul că dumneavoastră le arătați toată dragostea, în schimb păsările exotice sunt foarte sensibile la schimbările de mediu, de stăpân etc.

Faptul că mănâncă și se toaletează, nu are probleme respiratorii sau digestive, ne indică faptul că masculul nimfă este sănătos din punct de vedere fizic, însă se pare că va trebui să îi acordăm o periodă de timp puțin mai lungă pentru a se acomoda cu noua locuință.

În primele zile de la schimbarea condițiilor de mediu, perioadă stresantă pentru papagali, este necesar să administrăm zilnic vitamine în apa de băut sau în hrană pentru a preveni în special tulburările de comportament (depresie, refuzul hranei, apatie, smulgerea penelor), cel mai adesea cumulate cu tulburări de digestie. La păsările exotice, bolile au o evoluție foarte rapidă și ați procedat foarte bine semnalându-ne faptul că ceva este în neregulă cu nimfa dumneavoastră. În cazul în care nu ați administrat încă vitamine nimfelor de când le-ați achiziționat, vă recomand să o faceți pentru o perioadă de câteva zile. De asemenea, încercați să le arătați toată afecțiunea dumneavoastră, răsfățându-le cu fructe, bonusuri, astfel încât nimfele să simtă că sunt iubite. Chiar dacă nu cântă deocamdată, lăsați ceva timp să treacă și veți observa că lucrurile vor veni de la sine.

Nu puține sunt cazurile în care crescătorii de papagali nimfă se plângeau de faptul că păsările lor nu cântă, pentru ca pe urmă să își astupe urechile în încercarea de a scăpa de gălăgia asurzitoare produsă de păsări. Înarmați-vă cu puțină răbdare și cu multă dragoste și veți vedea curând că lucrurile se vor schimba în bine. Vă mulțumim pentru grija deosebită pe care o purtați micilor dumneavoastră protejați și vă așteptăm oricând cu alte întrebări.