Povratak

Papagalul meu îşi smulge penele

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
bogdan3

Bogdan Manda, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am un Jako în vârstă de 9 ani pe care îl hrănesc din mână. Până în prezent a fost o companie plăcută şi foarte comunicativ. Soția mea a stat cu el mai tot timpul și l-a acceptat ca „şef“. În urmă cu un an, din nu știu ce motive,  a început să-și smulgă penele şi din acel moment nu a mai vorbit cu noi, chiar a devenit agresiv. Pur şi simplu ne ataca, ne muşca de fiecare dată când îl scoteam din colivie. L-am tratat mai mult de 6 luni cu „JBL Papageno drops“ însă fără rezultate. De fiecare dată când îi creşteau câteva pene, şi le smulgea. Credeți ca are nevoie de vitamine (eventual dizolvate în apă), de genul complex B? Puteți să-mi dați câteva sfaturi pentru rezolvarea acestei probleme? Cu stimă, Mădălin

 

R: Problemele de comportament ale papagalilor (mai ales în cazul celor mari) sunt foarte frecvente şi apar de regulă pe fondul plictiselii. Papagalii sunt foarte inteligenţi şi este recomandat ca ei sa fie ținuți ocupați cu diverse activităţi de genul învăţat cuvinte sau jocuri cu diverse obiecte. Este bine să le instalăm pietre speciale de ciugulit, dar într-o zonă a coliviei care să îi ofere papagulului o poziție cât mai comodă.  Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiţii, pot apărea schimbări în comportamentul papagalului dumneavoastră.

Trebuie să ştiţi că papagalii sunt extrem de sensibili atunci când în casă apar animale noi sau când le schimbați mediul în care s-au obișnuit. Ținerea papagalilor numai în colovie sau pedepsirea lor este principala cauză de depresie. De asemenea, trebuie să-l țineți departe de orice sursă de infestare cu paraziți, bacterii sau ciuperci, acestea putând sa fie cauza căderii penelor papagalului dumneavoastră.


Tratamentul în cazul depresiei este destul de dificil de făcut şi din păcate rezultatele nu sunt întotdeauna cele aşteptate. Vă recomand să petreceți cât mai mult timp în compania lui, să continuaţi să vorbiți cu el şi să-i ataşaţi un guler special de protecție (gulerul Elizebethan) pe care să-l menţineţi până când penele ajung la o lungime normală. De asemenea, vă mai recomand să acordați atenţie alimentaţiei, acesta trebuind să fie cât mai diversificată, să schimbați regulat locul coliviei şi să-i daţi jucării noi. Foarte important este să-i oferiți timp suficient de odihnă, minim 8-12 ore pe zi, dar nu mai mult de 18.

În cazul  în care v-ați gândit să-i aduceți un papagal care să-i țină companie, este posibil să devină agresiv cu noul venit. Din când în când puteți acoperi colivia timp de 3 minute, dar nu mai mult de 15, totuși acestă metodă este nerecomandată în momentele în care papagalul este nervos.

Ca o ultimă soluție, se pot administra tranchilizante sau neuroleptice (Diazepam, Haloperidol), dar numai sub directa supraveghere a medicului veterinar.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro