Povratak

Papagalul meu femelă a făcut ouă moi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
looredana-sava

Loredana Sava, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am un papagal femelă matură, care face ouăle moi. A făcut ceva mai multe ouă, ce-i drept, faţă de maxim 8 cât am citit că poate face, ea a făcut în jur de 11. Poate asta să fie cauza pentru ouăle moi pe care le-a făcut? Ce pot face? Ce îi pot da? Mulţumesc anticipat! Cristina

R: Papagalii femele depun în medie 4-6 ouă, câte unul la două zile, însă nu sunt rare cazurile în care depun şi unul pe zi. În concluzie, acest aspect nu este îngrijorător şi nici nu este motivul pentru care ouăle papagalului dumneavoastră sunt moi. Perioada reproducerii la papagali este pretenţioasă întrucât nevoile păsărilor sunt mai mari. Vă voi prezenta în continuare elementele importante de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care vă decideţi să-i oferiţi condiţiile necesare pentru reproducere.

În primul rând, alimentaţia trebuie mult îmbunătăţită. Hrana trebuie să fie de cea mai bună calitate, îmbogăţită cu vitamine şi minerale, pe care o puteți suplimenta şi dumneavoastră cu vitamine din comerţ special destinate păsărilor în perioada de împerechere.

Pe lângă hrana din comerţ, bazată pe seminţe, este obligatoriu să nu îi lipsească legumele şi fructele proaspete. Îi puteţi da pe lângă acestea şi coajă de ou (fiert în prealabil) bine pisată, gălbenuş de ou fiert tare, acestea fiind o sursă inegalabilă de vitamine şi, cel mai important, de calciu.

Pentru ca ouăle să fie sănătoase şi de consistenţă normală trebuie să ţineţi cont de faptul că necesarul de calciu în această perioadă este foarte mare. De aceea, pe lângă cele menţionate, este bine să nu lispească din colivie osul de sepie şi blocurile minerale. Lipsa de calciu este de cele mai multe ori cauza principală a ouălor moi.

Un alt aspect important este cădița de baie. Aceasta trebuie să stea în permanenţă în colivie, deoarece dezvoltarea ouălelor este influenţată şi de umiditate. Pentru o dezvoltare normală a oului sunt necesare diferite grade de umiditate, atât înainte, cât şi în perioada de incubaţie. 

Dacă țineți cont de toate aceste măsuri în perioada împerecherii şi a incubației, nu ar trebui să mai apară nici un fel de probleme. Dacă însă problema persistă, poate fi o cauză patologică şi atunci vă recomand să mergeţi la un medic veterinar. Aceste cazuri însă sunt destul de rare la păsările de colivie. Vă urez mult succes.