Povratak

Nimfe care nu cântă

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
laura-dorca

Laura Dorca, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am achiziționat de două luni doi papagali Nimfă, mascul și femelă. Ce mă neliniștește este faptul că nu cântă. Pe el l-am mai auzit să cânte dar foarte puțin. În schimb îi mai aud să țipe pe limba lor dar nimic special.

 

Am văzut pe net mulți papagali care cântă foarte frumos...dar ei, mai nimic, în special ea. Vă rog să mă ajutați cu un răspuns. Mulţumesc. Ianis

 

R: În primul rând, trebuie să vă asigurați că nimfele Dvs s-au obișnuit cu mediul din noua lor casă și că nu există factori stresați care să tulbere viața din noul habitat.

 

Nimfele  sunt creaturi inteligente care, în sălbăticie, obișnuiesc să trăiască în stoluri foarte mari până la o mie de indivizi. De obicei ei folosesc numeroase tipuri de vocalize și ciripituri pentru a sta în contact unul cu celălalt, pentru a se feri de pericole, pentru a-și atrage puii etc. Acest tip de comunicare este folosit și atunci când sunt animale companie.

În sălbăticie nimfele ce sunt singure și fac gălăgie sunt găsite foarte ușor de prădători. Astfel nimfele ce sunt speriate de anumiți factori din mediu vor alege să nu comunice prea mult pentru a se proteja pe ele însele de eventualele pericole - factori stresanți. Astfel, pentru a se obișnui cu mediul sau cu persoanele din jur, îi va lua o perioadă de timp relativă. Perioada de timp depinde foarte mult de caracterul individului și totodată și dacă eventualii factori stresanți sunt eliminați sau nu, precum și capacitațile lor de a vocaliza. 

 

Acele triluri de mulțumire pe care nimfa dumneavoastră încă  nu le vocalizează apar atunci când ele sunt adormite, în timp ce li se pune să asculte muzica soft, atunci când stau pe umărul dumneavoastră. Acest sunet este similar cu torsul la pisici.

     

Pentru a le ajuta să fie ceva mai comunicative trebuie să le învățați să ia parte la rutina Dvs. zilnică. Astfel un zgomot nu prea intens aproape de ele este ceea ce le va face fericite. Liniștea intensă reprezintă pentru ele pericol, ce le va stresa și mai mult. Însă trebuie să vă feriți să țipați sau să faceți activitați prea zgomotoase. Dacă nu e nimeni acasă e bine să lăsați un radio, muzică soft deschis la un volum ușor.

     

Sunt sigură că după câteva zile de a aplica aceste sfaturi și de a intra ceva mai mult în contact cu ele, nimfele dumneavoastră vor căpăta ceva mai multă încredere și astfel să înceapă să cânte cu adevărat. 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro