Povratak

Nimfă cu probleme de cățărare

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am o nifmă de câteva zile. Nu am avut nimfe până acum dar am observat că are piciorul stâng mai roșu decât cel drept. Ce înseamnă asta? Nimfele ar trebui să se cațere ușor deoarece nimfa mea se cațară mai greu...Vă mulţumesc. Oana

R: Nimfele sunt păsări de talie medie care în timp au dezvolatat capacitatea de a se cățăra. Acest lucru se întămplă mai ales cu păsările aflate în captivitate, cele din mediul natural dezvoltă mult mai bine capacitatea de a zbura (se adaptează la condițiile de mediu oferite).

Uneori păsările de colivie dezvoltă probleme ale apararului locomotor.

Cel mai des se pot produce traumatisme

- prin strivire(pasărea iși poate prinde unul dintre picioare între gratiile coliviei și în încercarea disperată de a se elibera strivește țesuturile)

-prin tăiere (accesoriile din colivie pot avea margini tăioase, sau inelul prezent pe piciorul păsării poate fi prea străns sau cu margini tăioase)

 - prin înțepare (pot fi elemente nefinisate în colivie, unghiile păsării pot fi crescute excesiv sau defectuos și pot înțepa baza de sprijin, uneori unghia se poate încarna ducând la infecții grave).

 

Din cauza alimentației dezechilibrate pot apărea boli metabolice (așa cum este guta - afectează sistemul locomotor prin depunerea uraților la nivelul articulațiilor sub forma unor depozite aciforme). Tot pe fond alimentar, în perioada de creștere poate  apărea și rahitismul (o boală tradusă prin insuficienta asimilare de calciu la nivelul osului. Poate avea ca și consecință apariția de fisuri, fracturi sau deformarea oaselor).

În cazuri destul de rare patologia poate fi de natură infecțioasă constând în dezvoltarea agentului patogen (cel mai des bacterii) la nivelul articulației membrelor.

 

În cazul nimfei dumneavoastră tind să cred că este vorba de un traumatism. Ar trebui ca pasărea să fie consultată de un medic veterinar pentru a depista cauza exactă și pentru a se formula un diagnostic corect. Menționez că există posibilitatea ca pentru a realiza un diagnostic corect să fie nevoie și de examene paraclinice așa cum sunt radiografiile.

 

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro