Povratak

Infecții respiratorii la papagali

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ioana Strungaru, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua!

Am o perche de perusi, iar femela de cateva zile are momente cand are o respiratie cam greoaie, scoate un sunet ca un suerat uneori si mananca destul de mult desi in mod normal nu mananca asa mult. Am sesizat ca uneori are instinctul de a recurgita, dar fara a iesi nimic din gusa.
Daca m-ati putea sfatuii ce probleme intampina si cum sa o ajut?


R: 

La papagali, la fel ca și în cazul altor specii de păsări sau mamifere pot exista infecții respiratorii. Organismul papagalilor devine mai slab în fața bacteriilor, ciupercilor și a altor factori care afectează sistemul respirator. Deficiența vitaminei A, în mod special, este de vină pentru afecțiunile respiratorii, digestive și ale sistemului reproducător. Iar vitamina A se găsește în semințe într-o cantitate foarte mică.
Cele mai frecvente infecții respiratorii la papagali sunt micoplasmoza și chlamydia. Simptomele generale ale afecțiunilor respiratorii:
- Strănută, tușesc, șuiera, apar secreții la nas;
- Devin apatici, nu mai cântă și nu se mai țin bine pe bare;
- Își schimbă cântecul și pot avea și tulburări digestive (diaree, vomă).

Regurgitare poate fi reprezentată de lipsa nisipului pentru digestie sau a problemelor de tranzit a boabelor în stomac.
Mai există și posibilitatea să nu accepte tipul de hrană pe care îl are la dispoziție.
De aceea vă recomandăm dacă se poate schimbarea tipului de hrană sau mutarea acestuia în altă colivie în care să urmăriți dacă își schimbă sau nu comportamentul.

Păsările de colivie sunt foarte sensibile, ele putând contacta o serie de afecțiuni virale, parazitare, bacteriene, metabolice etc. Printre factorii etiologici se pot număra și carențele vitaminice (deficiențele calitative ale alimentației primite) sau stresul. Starea lor de sănătate poate fi ușor influențată de condițiile de microclimat, printre acestea numărându-se temperatura ambientală, curenții de aer, prezența gazelor nocive, a parfumurilor sau a fumului de țigară.
Un element foarte important în mediul în care trăiesc păsările este existența curenților de aer, aceștia pot sensibiliza păsările și pe fondul unui sistem imunitar scăzut pot da probleme respiratorii sau chiar digestive. De aceea este ideal ca spațiul în care este amplasată colivia păsărilor să fie ferit de curenți de aer.

Păsările au aproximativ aceleași simptome în cazul multor boli. O pasăre bolnavă stă zgribulită, nu mai este vioaie, nu mai cântă, nu se mai toaletează, nu mai mănâncă. Aceste manifestări nu trebuie să apără toate simultan. Poate apărea o singură manifestare sau mai multe, în diverse combinații. Trebuie să acordați o atenție sporită păsării, întrucât bolile păsărilor sunt de multe ori fulgerătoare, cu evoluție scurtă, de maxim 2 zile în cazul problemelor respiratorii sau digestive.
Perușii sunt păsări în general foarte sensibile. Starea lor de sănătate poate fi ușor influențată de condițiile de microclimat, de condițiile stresante, sau prezenta la nivelul gastric sau intestinal a unui agent patogen care poate duce și la regurgitarea semințelor.

Vă recomandăm să mergeți cu pasărea la un cabinet veterinar pentru a fi consultată. În situația de față cel mai indicat este ca aceasta să fie examinată de către un medic veterinar pentru a nu pune viața perușului în pericol. Aceste păsări sunt foarte sensibile și oricând starea lor se poate înrăutății. Dvs. acasă dacă încercați să-i administrați un tratament fără recomandare îi puteți face mai mult rău decât bine.