Povratak

Îmbăierea Micului Alexandru

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ioana Mitran, dr. med. vet.

MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr

Î: Buna ziua! Pot pune Micului Alexander apa călduță sa facă baie? Am înțeles ca le place. Exista riscul sa raceasca?


R: 

Baia și/sau dușul reprezintă o parte importantă din viața unui Papagal Micul Alexandru. Țineți cont că fiecare pasăre este diferită, inclusiv în privința comportamentului legat de spălat.

Îmbăierea aduce beneficii papagalului precum:
• menținerea penelor în condiție propice
• încurajarea ciugulitului
• ținerea sub control a cantității de „praf” (bucăți de piele moartă descuamată) din mediu
• asigurarea unei stări generale de sănătate fizică și mentală.
Există diferite metode prin care puteți încerca să determinați pasărea să se spele. Cel mai bine urmăriți comportamentul papagalului pentru a determina care dintre acestea este propice.

Întotdeauna să vă asigurați că utilizați apă călduță / la temperatura camerei (apa plată îmbuteliată sau apa de la robinet filtrată sunt de preferat); nu folosiți apă prea caldă deoarece veți îndepărta uleiurile de pe pene care vor duce la iritații și la smulgerea penelor de către pasăre.

Unii papagali se bucură să fie ușor stropiți cu un pulverizator, lăsând picăturile de apă să cadă ca o ploaie măruntă. Alții se simt mai confortabil să se spele într-un vas puțin adânc sau pe o farfurie, pe când o parte dintre păsări preferă să se bălăcească în chiuvetă și să se joace cu apa care curge de la robinet. Unor păsări le place să aibă posibilitatea de a sta pe o stinghie în duș și să lase apa să cadă pe ele.

În sălbăticie păsările fac baie zilnic, dar dacă pasărea dumneavoastră nu pare interesată de acest lucru atât de des atunci se recomandă îmbăierea de o dată sau de două ori pe săptămână. Este de preferat ca baia să fie pe timpul zilei pentru a permite penelor să se usuce complet înainte de lăsarea nopții. De asemenea, este important ca pe perioada năpârlirii să creșteți frecvența băilor.

Este recomandat să lăsați pasărea să se usuce în mod natural și să aveți grijă să nu fie expusă la curenți de aer. Unele păsări par să nu fie deranjate să fie înfășurate într-un prosop pentru o perioadă scurtă după baie. Utilizarea unui uscător nu este recomandată deoarece va îndepărta uleiurile esențiale de pe pene și va lăsa pasărea susceptibilă diferitelor probleme la acest nivel.

Multe păsări, mai ales dacă nu au fost obișnuite de mici, vor fi speriate sau reticente să se ude. Este important să nu le forțați și să așteptați până când aceasta se simte confortabil.