Povratak

Identificarea sexului perusilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am si eu o nelamurire referitor la sexul unuia dintre perusii mei si v-as ruga daca puteti sa ma lamuriti, va rog. Este vorba de perusul alb (conform foto), pe care l-am cumparat de curand si despre care mi s-a spus ca este mascul, insa este foarte afectuos cu cel bleo/turcoaz care este mascul, iar cu femela (albastru-alb) nu se intelege deloc. Avand in vedere ca nu are narile inchise la culoare (sunt un violet foarte deschis) si nici piciorusele, sunt putin confuza si de aceea am hotarat sa va intreb, deoarece nu m-am putut lamuri din informatiile pe care le-am gasit. Va multumesc!


R: 

Sexul peruşilor se cunoaşte după culoarea pielii din jurul nărilor:
• la masculi, zona respectivă este albastră,
• la femelă variază între nuanţe de alb, rozaliu şi maro.
În general, majoritatea puilor masculi vor avea o ceră (zona narinelor de deasupra ciocului) colorată uniform. În mod normal culoarea va fi de roz pal sau mov și va deveni albastră pe măsură ce se va apropia de vârsta primei năpârliri.

Femelele vor avea o ceră colorată în albastru foarte deschis sau albă în jurul narinelor și cu marginea roz sau mov, în funcție de vârstă. Pe măsură ce vor înainta în vârstă culoarea albă se va întinde, iar când vor intra în perioada de reproducere va apărea coloritul maro specific.

Definitivarea acestui colorit specific fiecărui sex apare la atingerea maturității păsării (uneori se poate întâmpla și după vârsta de 6 luni), astfel că în cazul puiuților nu se poate afirma cu certitudine dacă este vorba de o femelă sau de un mascul. De asemenea, pot exista diferite mutații de culoare sau indivizi care posedă anumite gene recesive care nu vor avea aspectul „normal” pentru sexul respectiv.

De exemplu, în cazul varietăţilor pied recesiv şi ino (albino şi lutino) masculii îşi păstrează cera rozalie (corespunzătoare puilor) toată viaţa, iar femele pot prezenta o ceră albastră deschisă sau albă (în funcție de perioada de împerechere).

Aceste „reguli” sunt valabile dacă se cunoaște cu exactitate ce mutație de culoare prezintă perușul respectiv. În cazul perușilor cu mutații de culoare necunoscute sau ai hibrizilor singura variantă de determinare a sexului care prezintă certitudine de 100% va fi un test ADN.

De asemenea, comportamentul afectuos nu este un indicativ valid în sexare deoarece se poate observa și în cazul perușilor de același sex.