Povratak

Factori stresanţi pentru o nimfă nou achiziţionată

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Nimfa mea nu stă pe beţe deloc. Stă pe hrănitor, doarme pe el. Mănâncă foarte mult. Am luat-o acum o săptămână şi jumătate de la un pet shop.

Am studiat-o şi nu mi se pare a avea ceva. Oare e o problemă dacă îi place acel loc? Din colivie am scos-o o dată, dar era foarte dezorientată şi se putea răni de pereţi aşa că am prins-o şi băgat-o înapoi în colivie.

Vă mulţumesc anticipat, Roxana

 

R: Fiind o pasăre nou achiziţionată, trebuie să se obişnuiască cu locul în care va locui, aşa că este  recomandat să nu îi schimbaţi locul coliviei şi ar fi indicat sa nu o scoateţi din colivie până nu cunoaşte spaţiul de cazare.


Faptul că mănâncă foarte mult poate fi o deviere a comportamentului alimentar, bazat pe factori stresanţi printre care se numără spaţiul de amplasare al coliviei, curenţii de aer, hrana, prezenţa altor animale de companie, stres acustic sau vizual.

 

În legătură cu problema folosirii beţelor din colivie, pot formula următoarele ipoteze:

1. o lipsă acută sau cronică de minerale ce nu îi permit menţinerea poziţiei normale pe o bază îngustă, atât din cauza instabilităţii dată de această carenţă cât şi din cauza posibilităţii de a determina deformări osoase.

2. apariția unei artrite infecţioase, post-traumatică sau metabolică (guta), ce pot determina durere şi implicit refuzul păsării de a face sprijin pe membrul afectat.

Când beţele sunt prea subţiri sau unghiile pasării nu au fost ajustate corespunzător pot provoca traumatisme la nivelul falangelor.

Vă recomand ca în lunile de iarnă să îi administraţi în hrană sau în apa de băut multivitamine (Versele, Multivitamin vitakraft, Dr. Clauders), în colivie să aibă permanent os sepia sau un bloc mineral (dacă nu ciuguleşte din ele există minerale sub formă lichidă sau pudră), beţele din colivie să fie din lemn şi măcar un băţ de sprijin să fie prevăzut cu hârtie abrazivă. Toate aceste produse le puteţi găsi în magazinul nostru.


Dacă după echilibrarea raţiei şi corectarea carenţelor problema se menţine, vă recomand un consult la un medic veterinar specializat în terapia păsărilor exotice.