Povratak

Diareea la perusi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Perusul meu a facut diaree,este somnolent, nu mananca si nu bea apa.Ma puteti ajuta? Va multumesc!


R: 
Vă mulțumim pentru întrebarea dumneavoastră și pentru încrederea acordată.

 

Păsările de colivie sunt foarte sensibile, ele putând contacta o serie de afecțiuni virale, parazitare, bacteriene, metabolice etc. Printre factorii etiologici se pot număra și carențele vitaminice (deficiențele calitative ale alimentației primite) sau stresul. Starea lor de sănătate poate fi uşor influenţată de condiţiile de microclimat, printre acestea numărându-se temperatura ambientală, curenţii de aer, prezenţa gazelor nocive, a parfumurilor sau a fumului de țigară.

Păsările au aproximativ aceleași simptome în cazul multor boli. O pasăre bolnavă stă zgribulită, nu mai este vioaie, nu mai cântă, nu se mai toaletează, nu mai mănâncă. Aceste manifestări nu trebuie să apără toate simultan. Poate apărea o singură manifestare sau mai multe, în diverse combinații.

Diareea este unul dintre cele mai comune semne de boala întâlnite la păsări. Uneori este singurul semn de boală. Poate fi nesemnificativ dacă este un episod scurt, dar dacă durează mai mult de câteva zile urmările pot fi serioase sau chiar fatale.

Diareea duce la deshidratarea animalului și la carențarea organismului în vitamine și minerale. Dacă persistă o perioadă lungă poate duce la pierdere în greutate, anorexie. Diareea este o manifestare care trebuie tratată cu seriozitate. Dacă aceasta nu dispare într-o zi sau două atunci este nevoie să se ia măsuri. Deshidratarea se manifesta prin înroşirea pielii şi pierderea elasticităţii acesteia. În momentul în care ciupiţi uşor pielea, aceasta îşi revine imediat la poziţia iniţială. În cazul deshidratării, pliul format va rămâne mai mult timp.

Cauza principală este enterita, inflamarea intestinului. Enterita are mai multe posibile cauze printre care cele mai cunoscute sunt infecțiile bacteriene. Alte cauze sunt infecțiile fungice, probleme ale stomacului triturant, atrofia vililor intestinale, parazitoze, etc.Unele enterite sunt tratabile altele nu.

Cauzele nondigestive ale diareei sunt:
• afecțiunile ficatului, cancerul etc.
• utilizarea abuzivă a antibioticelor care duc la distrugerea florei intestinale normale, care este esențială în procesul de digestie
• schimbările bruște ale dietei
• stresul, schimbările regimului de hrănire.

Primele semne sunt aspectul neîngrijit al penelor, somnolența accentuată, pasărea doarme cu ochii semiinchişi majoritatea timpului, apatie, pierderea fricii fața de om, pasărea petrece timp îndelungat pe podeaua coliviei. Diareea este o manifestare care trebuie tratată cu seriozitate.

Dacă diarea nu are o cauză infecțioasă sau nu este consecutivă unei alte afecțiuni ale organelor interne, ci este cel mai probabil consecința dietei sau a stresului se poate administra suplimentul Diropur. Carențele vitamino-mineralice pot fi combătute prin administrarea de preparate speciale, cum ar fi: Sera Vitamin Plus, Versele-Laga Omni-Vit sau Vitakraft Vita Fit.

Asigurați-vă că pasărea primește mâncare de calitate și echilibrată. Mâncarea peletată este cea mai completă variantă de hrană pentru păsări având în compoziție nu doar semințe, ci și fructe, cereale, legume și uleiuri, precum și adaosuri de minerale, alte și ingrediente pentru susținerea florei intestinale. Pe lângă hrana de bază, este important să îi oferiți și fructe și legume proaspete: frunze de verdeață (nestropite, fără îngrășăminte chimice, spălate și uscate bine), mere, morcovi etc.

Pentru identificarea cauzei exacte a apariției simptomelor și pentru stabilirea tratamentului adecvat este necesar să vă prezentați cu pasărea la un cabinet veterinar specializat pe animale exotice pentru realizarea unui consult medical.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro