Povratak

Determinarea vârstei nimfelor şi prezenţa nisipului în colivie

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
bogdan3

Bogdan Manda, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua, Aş avea câteva întrebări:

- Cum aflu vârsta nimfelor?

- De ce nu le pot lăsa să se împerecheze decât după vârsta de 14 luni? Pot să le cumpăr pereche chiar dacă nu au peste 14 luni?

- Am auzit păreri pro şi contra, aşa că doresc să vă întreb, nimfele au sau nu nevoie de nisip?

- Care sunt dimensiunile minime ale coliviei pentru două nimfe?

Vă mulţumesc mult. Aştept răspuns. Ionuţ

R: Determinarea vârstei unei nimfe este destul de greu de făcut, mai ales dacă a apucat să năpârlească. Putem totuşi face câteva aprecieri la acest capitol, fără însă a avea pretenţia că am aflat cu certitudine vârsta. Până la 2-3 luni, majoritatea nimfelor prezintă pe cioc câteva pete negre care vor dispărea în cel mult o lună. Recunoaştem o nimfă ajunsă la 7-8 luni atunci când apare prima năpârlire, perioada ce va urma va aduce o modificare a penajului, culorile nimfei se vor accentua. Tot în acest moment se vor auzi şi primele cântece ale nimfei.

Nimfele ajung la maturitate sexuală deplină după împlinirea vârstei de 18 luni, împerecherea mai devreme poate duce la extenuarea femelei şi la mortalitatea puilor, chiar înaintea eclozionării. Puteţi achiziţiona o pereche de nimfe care au mai puţin 18 luni deoarece atât timp cât nu vor avea cuib în colivie, femela nu va cloci ouăle.

 

Este foarte importantă alegerea tipului de hrană atunci când discutăm despre prezenţa sau absenţa nisipului în alimentaţia nimfei. Vă sfătuiesc să alegeţi hrana specială pentru nimfă, situaţie în care nisipul nu este necesar, sarcina de a sparge seminţele revine exclusiv ciocului şi nu stomacului musculos. Iată şi câteva exemple de hrană specială pentru nimfe care poate fi achiziţionată de la Maxi Pet: VerseleLaga - Big Parakeets Prestige, VerseleLaga - Australian Parakeet, WitteMolen - Hrană completă pentru nimfe, Vitakraft - Meniu Australian. Ca suplimente puteţi alege: VerseleLaga - Sticks din fructe exotice, Vitakraft - Australian Kracker Fruit.

 

Dimensiunile minime pentru o colivie în care vom avea două nimfe sunt de 60x40x60 cm. La Maxi Pet găsiţi colivii de dimensiuni şi mărimi variate, precum şi sprijin pentru o alegere cât mai potrivită.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro