Povratak

Dereglari digestive la perusi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Alina Voicescu

Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna seara! Am un peruș care după ce mănâncă regurgitează. Încearcă sa mănânce dar după da afara aproape tot. Ce regurgitează nu miroase. Sunt din provincie si nu prea avem specialiști in păsări exotice. Ce as putea face pentru el? Va multumesc!


R: 

Dereglările la nivelul tractului digestiv la peruși sunt o problemă frecvent întâlnită. De cele mai multe ori ele apar pe fondul unor infecții bacteriene, virale sau la nivel gastro-intestinal, administrării unei hrane inadecvate sau consecutiv expunerii păsării la condiții de mediu inadecvate. Un element foarte important în mediul în care trăiesc păsările este existența curenților de aer, aceștia pot sensibiliza păsările și pe fondul unui sistem imunitar scăzut pot da probleme respiratori sau chiar digestive. De aceea este ideal ca spațiul în care este amplasată colivia păsărilor să fie ferit de curenți de aer.
În cazul papagalilor trebuie făcută diferențierea între regurgitare și vomă. Regurgitarea reprezintă expulzarea de material nedigerat din cavitatea bucală, esofag sau din gușă. Voma este reprezentată de expulzarea de material parțial digerat de la nivelul stomacului. Papagalii regurgitează frecvent pentru a-și hrănii perechea. Acest comportament poate să apară și dacă pasărea este foarte atașată de propietar.
Voma este un semn patologic care atestă prezența unei boli. Voma poate fi determinată de:
• boli infecțioase de natură bacteriană, fungică, virală sau parazitară
• boli metabolice localizate la nivelul organelor interne
• probleme de natură dietetică: de exemplu o dietă hiperproteică
• intoxicații: cu metale, plante toxice etc
• traumatisme la nivelul gușii
• obstrucții: corp străin la nivelul gușii, supraalimentarea, apariția unor formațiuni
• alergii: alimentare, la diverși alergeni din mediu etc
• consecutiv administrării unor alte tratamente
• cancer
• alte cauze: stres, rău de mișcare.
Dacă observați că pasărea dumneavoastră prezintă simptome de apatie, excremente modificate, refuzul hranei sau al apei, este important să mergeți cu papagalul de urgență la un cabinet veterinar specializat pe animale exotice. Pentru a fi siguri că manifestările observate de dumneavoastră nu sunt de natura patologică ar fi recomandat să vă duceți cu pasărea la un cabinet medical veterinar pentru realizarea unui control general și, în cazul în care se detectează prezența unei afecțiuni, pentru administrarea unui tratament adecvat.