Povratak

Cum procedez ca peruşii mei să se înmulţeasă?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
daniela

Daniela Chelaru, dr. med. vet,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Cum procedez ca peruşii mei să se înmulţeasă? Mi-am cumpărat acea căsuţă de înmulţire, dar nu ştiu cum să o folosesc.

Mulţumesc, Alexandru

R: Vârsta la care peruşii ating maturitatea este de 4 luni, însă nu se recomandă ca până la 10 luni să se înmulţească.

În captivitate trebuie să beneficieze de anumite condiţii şi anume igienă, hrană diversificată, linişte, siguranţă. Dacă peruşii nu vor considera condiţiile optime este posibil să nu se înmulţească.


Le puteţi administra suplimente care stimulează feritilitarea şi activitatea reproductivă (de ex Ferti-vit, produs pe care îl găsiţi şi în magazinul nostru).


În perioada împerecherii femela şi masculul sunt mult mai afectivi unul cu celălalt.

Dacă totul este în regulă, femela va depune în jur de 5-6 ouă (există şi excepţii). Ouăle sunt depuse la distanţă de două zile. Clocirea ouălor nu începe după depunerea primului ou, ci după ce femela are 2-3 ouă şi durează aporximativ 18 zile. Eclozarea puilor din ou începe în aceeaşi ordine în care s-au depus ouăle şi poate întârzia dacă vremea este mai rece.

Cuibul trebuie ataşat pe exteriorul cuştii, astfel spaţiul din interior să rămână acelaşi şi astfel păsările să beneficieze de condiţii optime. Cuiburile care au partea din spate şi acoperişul detaşabile sunt recomandate pentru că permit proprietarilor verificarea cu uşurintă a ouălor şi de asemenea curăţarea cuibului fără a stresa păsările. Dacă la început femela va depunde ouăle pe podeaua coliviei acestea ar trebui puse în cuib de dumneavoastră. Este posibil ca femela să le scoată, însă dacă le puneţi din nou, acest lucru îi va atrage atenţia şi în continuare va depunde ouăle în cuibul amenajat de dumneavoastră.