Povratak

Convieţuirea papagalilor Nimfă şi împerecherea lor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună seara, am doi papagali nimfă de 3 ani (femela) şi respectiv 2 ani (masculul), femela o am încă de pe la 3-4 luni, ideea este că nu i-am văzut să se împerecheze chiar se certau uneori la mancare şi acum vreo 10 zile le-am pus şi un cuibar în ideea că poate se împerechează însă au continuat să se certe dar am observat că a facut un ou, nu ştiu cand.

Astăzi pe ea nu am vazut-o să iesă din cuib şi spre seară am scos-o eu şi a băut apă şi a mâncat foarte puţin. Am văzut că este mai slăbită ca de obicei şi are excrementele subţiri.

 

Încă de la început le-am dat numai mâncare de la petshop (mei+ seminţe amestecate cu ovăz), au şi os de sepie, le-am mai pus fructe şi legume proaspete dar nu le manancă. Este recomandat să le pun picăturile în apă? Este normal să fie aşa după ouat?

 

R: În mediul lor natural nimfele trăiesc în perechi sau grupuri preferând să își amenajeze cuiburile în apropierea zonelor în care există apă.

Papagalul nimfă este monogam, femela construiește cuibul și clocește ouăle, masculul este cel care îi aduce de mâncare. Masculul este foarte protector și afectuos cu puii săi, fiind chiar capabil să-i crească singur dacă femela nu reușește sau dacă moare.

Papagalii nu mănâncă numai mei, nimfele, ca și toate celelalte specii de păsări au nevoie de un meniu mai diversificat de hrană.

 

În mediul natural hrana nimfelor se găsește în mare parte pe jos, ea fiind compusă din semințe de iarbă, semințe de pomi, fructe, etc. Astfel și pentru nimfele crescute în captivitate semințele din componența hranei trebuie să fie diverse: mei, semințe de floarea soarelui (albe sau tărcate), semințe de cânepă, semințe de iarbă, semințe de castraveți, semințe de dovleac, semințe de lubeniță, semințe de spanac, semințe din diferite buruieni, semințe de ridichi, ovăz. Pe lângă hrana de bază formată din diferite semințe, nimfelor le trebuie vitamine pe care le asimilează din fructe și legume. Ambii părintii se vor ocupa de hrănirea puilor și pentru aceasta au nevoie de hrană de calitate în cantitate suficientă, precum și de apă proaspată. Oferiți-le hrană moale (pateuri speciale), legume și fructe proaspete (morcov, cartof fiert, broccoli, spanac, mazăre, porumb, măr, ramuri de salcâm sau salcie, struguri, roșie foarte bine coaptă, ardei gras.), gălbenuş de ou fiert tare, un mix de seminte de calitate, blocuri de calciu și minerale.

 

Dacă observați că se ceartă când este vorba de hrană încercați să le măriți frontul de hrănire sau să puneți hrănitoare în mai multe locuri în colivie. Astfel femela se va putea hrăni liniștită. Asigurați-i hrana pe care știți că o consumă cu plăcere. Dacă nu iese din cuib singură, încercați să o scoateți dumneavoastră și să o hrăniți măcar de 2 -3 ori pe zi. Hrana să fie consistentă și de bună calitate. Vitaminele și mineralele puteți să i le adminstrați în continuare în apa de băut (foarte important ca apa să fie preparată cu vitamine zilnic).

 

În perioada premergatoare depunerii, ca și pe parcursul întregii perioade de incubație  este foarte important să oferiți femelei posibilitatea de a se îmbăia, umiditatea fiind extrem de importanta atât în perioada de pontă cât și în procesul de incubaţie (ouăle au nevoie de un anumit grad de umiditate în atmosferă). Nu toate ouăle sunt fertile.

În general, femela nimfă va depune în medie circa 4-6 ouă mici şi albe (uneori chiar 8), câte unul la fiecare două zile. Dacă nimfa se află la prima depunere, este posibil ca primul ou să prezinte urme de sânge și să fie uşor alungit. Ouale fertile rămân viabile până la 7 zile la temperatura camerei dacă procesul de incubare nu a început, incubarea ouălor durează 21 de zile. Este de preferat să puneți toate ouăle odată ca femela să le clocească, astfel puii vor ecloza cam în același timp și vor avea aceași dimensiune. Puii abia eclozati sunt foarte fragili, au ochii închiși, gâturi lungi și nu-și pot susține singuri capetele. Ei nu vor fi hraniţi de părinți decât după ce sunt complet uscați (8/12 ore). Dacă după această perioadă părinții nu îi hrănesc puteți începe să îi hrăniți dumneavoastră.

 

Apariția fecalelor de consitență modificată poate avea diferite cauze (parazitară, bacteriană, virală, alimentară sau modificarea factorilor de mediu, stres). Puteți ține pasărea sub supraveghere și încercați să înlăturați factorii cere o pot influența negativ. O puteți ajuta administrându-i în loc de apă ceai de mentă. Dacă situația nu se îmbunătățește după echilibrarea alimentației și înlăturarea factorilor de stres este recomandat să fie observată de către un medic veterinar și eventual instituită o terapie antiinfecțioasă.

 

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro