Povratak

Conjunctivită la peruși

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Alina Voicescu

Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am un peruşul care are ochiul umflat și roșu,se scarpină, iar din câte am citit se poate sa fie o conjunctivita.Am fost la veterinarul din orașul meu și mi-a spus ca dacă peruşul mănâncă și bea se poate sa fie de la curent.Nu cred ca este de la curent deoarece persista.Îmi puteți prescrie un medicament?

R: Conjunctivita este o afectiune inflamatorie a conjunctivei ce poate avea diferite cauze: bacteriana, virala, alergica, factori iritanti sau corpi straini. Conjunctivita este cea mai frecventa afectiune a conjunctivei, severitatea ei variind de la hiperemie conjunctivala(usoara inrosire) insotita de lacrimare, pana la inflamatii foarte grave datorita complicatiilor. Deseori, in cazuri mai grave conjunctivita poate fi asociata cu blefarita (inflamatia pleoapelor).

Conjunctiva este o membrana subtire, transparenta, bine vascularizata, care tapeteaza suprafata anterioara a globului ocular si fata posterioara a pleoapelor. Datorita localizarii sale, conjunctiva este expusa actiunii factorilor externi si a microorganismelor.
Rezistenta in fata acestor agresiuni este data de lacrimi care dilueaza si elimina materialul infectios, iar prin continutul de lizozim, betalizin, IgA, IgG, impiedica cresterea si dezvoltarea germenilor.
Diagnosticul se realizeaza pe baza semnelor clinice: inrosirea ochiului,fotofobie (sensibilitatea la lumina), lacrimare, prurit (mancarime). Pentru a se stabili cauza exacta si agentul patologic implicat se va realiza un examen bacteriologic, virusologic al secretiei lacrimale.

Pentru un diagnostic corect si stabilirea cauzei exacte va recomand sa mergeti cu pasarea la un alt medicul veterinar pentru a institui tratamentul medicamentos adecvat (se stabileste in functie de cauza inflamatiei ex: unguent/colir cu antibiotice si antiinflamatorii daca este cauza bacteriana, lacrimi artificiale daca este un factor iritant, spalarea din abundenta a ochiului cu ser fiziologic sau lacrimi artificiale pentru inlaturarea corpului strain daca este cazul, inlaturarea agentilor cu potential alergenic).

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro