Povratak

Conditiile de imperechere ale Micului Alexandru

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am o femela galbena Micul Alexandru care tocmai a facut un ou fara a se imperechea cu cel de-al doilea papagal pe care il am. Adica eu cel putin asa cred. Cei doi nu prea au avut tangente fiind in custi diferite dar relativ aproape unul de celalalt. Am observat un comportament mai neobisnuit al femelei inca de acum cateva luni( vomita, scotea sunete de imperechere). Ce este de facut? Din ce sa ii fac cuib? Va multumesc!


R: 

Vârsta recomandată pentru înmulțirea papagalilor Micul Alexandru este de 2 ani. Totuși, există cazuri de masculi care nu posedă capacitatea de a fertiliza un ou până la vârsta de 3 - 4 ani. Perioada propice pentru împerechere este primăvara. Aceste păsări depun, de regulă, o singură serie de ouă pe an.

Când se apropie perioada de împerechere va fi necesar să montați un cuib. Atunci când femela va fi pregătită pentru împerechere va începe să petreacă mult timp în interiorul cuibului, aranjându-l. Este recomandat ca pe fundul cuibului să puneți material special sau rumeguș/talaș. Vă puteți da seama că păsările sunt pregătite de împerechere atunci când încep să devină foarte afectuoase una față de cealaltă.

De regulă, depunerea de ouă va începe la aproximativ două săptămâni de la apariția modificărilor de comportament. Femela va depune câte un ou pe zi, în total putând ajunge la 3 - 6 ouă. Incubarea va începe după apariția celui de-al doilea sau al treilea ou și durează, în medie, 23 de zile. De multe ori este greu de estimat cu exactitate momentul eclozării deoarece proprietarul nu poate ști cu siguranță ziua în care femela a inițiat incubația. Nu îndepărtați ouăle dacă au trecut cele 28 de zile și nu a ieșit niciun pui. Se recomandă să mai așteptați o săptămână pentru a fi siguri.

Aproximativ cu 24 de ore înainte de a ieși la lumină puii vor crea un orificiu în coaja oului. În anumite cazuri chiar îi puteți auzi piuind. Nu toți puii eclozează în același timp, pot fi zile diferite, în funcție de momentul în care au fost depuse ouăle și s-a început incubarea. În primele 2 săptămâni femela va petrece aproape tot timpul în interiorul cuibului, masculul ajutând-o furnizându-i hrana acesteia.

În această perioadă nu este necesar și nici recomandat să interveniți. Dacă se dorește ca puii să fie crescuți de către proprietar la mână va fi necesar să îi luați din cuib atunci când cel mai mare pui are vârsta de 14 zile. Puii crescuți la mână se înțarcă mai greu (la 14 săptămâni) față de cei lăsați cu părinții (la 10 săptămâni). Dacă perechea de papagali se află la prima depunere de ouă ar fi de preferat să îi lăsați pe ei să se ocupe de pui până la înțărcare pentru a se obișnui cu întreg procesul de îngrijire și hrănire al acestora.