Povratak

Comportamentul alimentar al peruşilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Acum câteva zile am primit cadou un peruş... Bănuiesc că este femelă. De când am primit-o, nu a mâncat deloc. Nu am găsit coji de mei în colivie... Ce se întamplă cu ea? Ce să fac?
Mulţumesc, Elena

R: În general peruşii sunt păsări nepretenţioase la mâncare, consumă cu plăcere seminţe cum sunt cele de mei, fructe (kiwi, mere, persici, pere, protocale), legume (morcov, salată, pătrunjel), dar şi mici insecte. De asemenea, hrana poate fi completată de administrarea de vitamine în apa de băut, mai ales în perioadele de năpârlire. Uneori pot avea un apetit selectiv şi pot prefera un anumit gen de hrană, existând posibilitatea să nu accepte hrana pe care i-aţi administrat-o dumneavoastră.

Lipsa poftei de mâncare poate fi și o problemă legată de stres. Singurătatea, lipsa spaţiului, transportul pe perioade lungi, cât şi poziţionarea coliviei într-un spaţiu intens circulat şi populat cu alte animale sau curenţii de aer rece pot instala un sindrom de stres.

Dacă aţi observat atent peruşul dumneavoastră şi sunteţi sigură că nu a mâncat deloc, nu este  un semn de bun augur. Primul simptom al oricărei afecţiuni ale peruşilor poate fi inapetenţa. Orice semn de boală trebuie tratat cu maximă seriozitate, deoarece pasările care nu se hrănesc corespunzător scad rapid în greutate şi pot muri. Vă recomand sa mergeţi cu peruşul la medicul veterinar să îl poată observa îndeaproape, să urmarească şi alte semne de boală şi să vă poată prescrie un tratament adecvat.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro