Povratak

Comportamentul Nimfelor în timpul clocitului

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
mihaelaa-vet

Mihaela Mincu, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua!

Am cumpărat o Nimfă săptămâna trecută şi după două zile a început să facă ouă, stă mereu în cuib şi nu lasă pe nimeni să se atingă de ea sau de colivia ei. Aş dori să ştiu şi eu cum se deosebesc ouale ferile şi dacă o să finalizeze clocitul? Vă mulţumesc anticipat! Loresana Ion

 

R: În mediul lor natural nimfele trăiesc în perechi sau grupuri preferând să își amenajeze cuiburile în apropierea zonelor în care există apă. Papagalul Nimfă este monogam, femela construiește cuibul și clocește ouale, masculul este cel care îi aduce de mâncare. Masculul este foarte protector și afectuos cu puii săi, fiind chiar capabil să-i crească singur dacă femela nu reușește sau dacă moare.

 

În perioada premergatoare depunerii, ca și pe parcursul întregii perioade de incubație  este foarte important să oferiți femelei posibilitatea de a se îmbăia, umiditatea fiind extrem de importanta atât în perioada de pontă cât și în procesul de incubaţie (ouăle au nevoie de un anumit grad de umiditate în atmosferă).    

Nu toate ouăle sunt fertile. Există posibilitatea ca nici un ou să fie fertil. Manipularea ouălor se face numai cu o mănușă de examinare (pentru a nu contamina coaja cu agenți patogeni noi) și se poate executa un examen la lumină unui bec pentru a observa viabilitatea puilor sau fertilitatea ouălor.

 

În prima fază veți putea observa doar dimensiunea camerei de aer si eventual discul germinativ, după câteva zile de clocit, în transparența oului se vor putea observa vase de sânge de neoformație și mai apoi chiar embrionul în diferite stadii de evoluție. Mare grijă! Ouăle au coaja deosebit de fragilă, se pot sparge cu ușurință.

 

În general, femela Nimfă va depune în medie circa 4-6 oua mici şi albe (uneori chiar 8), câte unul la fiecare două zile. În general femela clocește dacă are un cuib pregătit sau un cuib pe care l-a pregătit singură.Daca nimfa se afla la prima depunere, este posibil ca primul ou să prezinte urme de sânge și să fie uşor alungit. Ouale fertile rămân viabile până la 7 zile la temperatura camerei dacă procesul de incubare nu a început.

 

Incubarea ouălor durează 21 de zile. Este de preferat să puneți toate ouăle odată ca femela să le clocească, astfel puii vor ecloza cam în același timp și vor avea aceași dimensiune. Puii abia eclozati sunt foarte fragili, au ochii închiși, gâturi lungi și nu-și pot susține singuri capetele. Ei nu vor fi hrăniţi de părinți decât după ce sunt complet uscați (8/12 ore). Dacă după această perioadă părinții nu îi hrănesc puteți începe să îi hrăniți dumneavoastră.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro