Povratak

Clocirea ouălelor nimfe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Alina Voicescu

Alina Voicescu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am o pereche de papagali nimfa care s-au imperecheat, iar apoi au facut 5 oua. Intre timp au clocit amandoi dupa 5 zile. Masculul a fugarit-o din cuib pe ea femela. Iar acuma nu mai vor sa cloceasca. Intre timp ea a fost un pic bolnavioara dar s-a recuperat in proportie de 75%. Ce e de facut? Mai las ouale sau le pot scoate. Petrec foarte putin timp pe oua.


R:  
In situatia data, recomandam verificarea oualelor, daca sunt sau nu fertile sau daca embrionii mai sunt viabili. O perioada mai lunga de timp in care oul nu a fost clocit, poate duce la moartea embrionului

Este important de specificat ca perioada de analizat sub lumina a oualor trebuie sa fie limitata pentru a se evita racirea acestora si de asemenea trebuie sa aveti grija si la puterea luminii sub care examinati pentru ca daca este prea puternica poate duce la decesul embrionilor.
Prezenta embrionilor poate fi confirmata dupa o perioada de 8-12 zile de incubare. Embrionul este localizat in portiunea mare a oului, unde vasele de sange radiaza sub coaja. Embrionul apare ca o pata inchisa care devine tot mai mare pe masura ce incubarea progreseaza. Uneori doar o masa neagra si camera de aer se pot observa. Dupa moartea embrionului acesta nu mai creste si vasele de sange dispar.
Ouale infertile sau care nu sunt incubate transmit lumina intr-o maniera clara. Daca oul este limpede dupa 8 zile de incubatie, atunci cel mai probabil este infertil sau embrionul a murit in stadiile incipiente. Oul infertil sau nedezvoltat va avea o stralucire galbena, fara vase de sange.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro