Povratak

Cauzele pentru care papagalii ajung să smulgă penele

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
daniela

Daniela Ghelmez, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! De ce își smulg Peruși penele unul celuilalt și ronțăie tuleile? Va multumesc!


R: 

O pasăre sănătoasă își petrece mai multe ore pe zi aranjându-și penele și curățându-le. Este un comportament normal și o activitate esențială pentru menținerea unui penaj sănătos. Lipsa toaletării penelor este indicator al faptului că există o problemă cu pasărea și trebuie investigată.
Smulgerea penelor în schimb nu este o activitate normală în rândul păsărilor și indică faptul că există o problemă fizică sau comportamentală care trebuie analizată.
Odată descoperită problema, trebuie investigată și trebuie luate măsuri cât mai repede pentru altfel odată începută poate fi foarte greu de oprit și se poate ajunge până la mutilare.
Cauzele pentru care papagalii ajung să smulgă penele (pe ale lor sau pe ale partenerilor de cușcă) pot fi :
• cauze fizice
- probleme ale foliculilor - creează o senzație de disconfort păsării, care începe să toace și să smulgă penelor pentru a calma iritația
- parazitoze
- alergii - expunerea la fum, sprayuri sau orice alt aliment care ar putea provoca iritații care să ducă la mâncărimi la nivelul pielii
- probleme hormonale- cum ar fi hipotiroidismul care duce șa mâncărimi la nivelul pielii și ca urmare smulgerea penelor
- intoxicații cu metale grele- plumbul sau zincul pot ajunge în organismul păsărilor prin rosul cuștilor sau jucăriilor
- dieta deficitară
- probleme hepatice
- infecții cutanate
- malnutriție
- uscarea pielii ca urmare a unei umidități scăzute
- perturbarea ritmului circadian
- lipsa luminii naturale sau aerului proaspăt
• cauze psihologice
- stresul sau anxietatea- stresul este una dintre cele mai comune cauze ale apariției acestui comportament
- plictiseala - este important ca pasărea să aibă activitate, să o țineți ocupată cu jucării
- frustrarea sexuală
- neglijarea- dacă sunt lăsați singuri perioade lungi de timp pot să devină deprimați și să înceapă să își smulgă penele
- singurătatea
Păsările care sunt foarte active sau stimulate excesiv își smulg frecvent penele , cum de altfel se întâmplă și în cazul celor plictisite. Aceste păsări manifestă de asemenea și anxietate sau comportament agresiv. O altă situație stresantă pentru păsări este cea în care pasărea este mutată dintr-un loc în altul , sau când se schimbă ceva în mediul lor de viață. Stresul sub orice formă poate duce la smulgerea penelor.
Prezența păsării în locuri cu zgomote puternice făcute oameni sau obiecte, cușca de dimensiuni nepotrivite lipsa luminii, schimbarea elementelor din mediu cum ar fi mobila, lipsa stimulării mentale, apariția unui nou membru al familiei sau dispariția unuia, toate pot fi o sursă de stres pentru păsări.
O dietă deficitară poate de asemenea să ducă la probleme ale pielii sau penelor. Se pot adăuga acizi grași în dietă pentru a reduce smulsul penelor.
Smulsul penelor poate deveni un obicei în timp dacă nu este descoperită cauza și nu este tratată corespunzător.
Este foarte important să se intervină imediat cum se descoperă acest comportament pentru că altfel devine obicei și nu se mai poate opri chiar dacă este eliminată cauza declanșatoare.
Un tratament anume, singular, nu rezolvă problema. Trebuie să fie o combinație a mai multor terapii
Trebuie efectuat un examen complet al păsării, cu inspectarea pielii și penelor. Medicul veterinar, pe baza examenului fizic, istoricului și rezultatelor investigațiilor suplimentare, poate să se orienteze către un diagnostic.
Dacă nu se găsește o cauză medicală sau din mediu atunci se poate suspecta o problemă comportamentală sau psihologică.
Este o problemă plurifactorială și complicată, care este puțin probabil să dispară la o singură modificare sau administrare de tratament. Chiar și cu o combinație de schimbări succesul poate să nu fie atins.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro