Povratak

Cănăriţa mea strănută

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jowad-new

Jowad Timol, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Am o cănăriţă care strănută în cursul zilei. Noaptea doarme liniştită.  Am avut o reţetă cu ampicilină, dar tot mai strănută. Am încercat să mă duc la un cabinet veterinar, dar aici mi s-a spus că nu se ocupă de canari. Şi eu acum nu ştiu ce să fac.
Poate mă puteţi ajuta. Vă mulţumesc anticipat. Bogdan

R: Strănutul este determinat de iritaţia mucoasei nazale. La păsările de colivie, acesta poate fi provocat de factori de mediu sau de factori patogeni.


Patogenii pot fi, de regulă, bacterii sau virusuri. Rinitele virale necesită o susţinere a organismului animalului prin administrarea în hrană sau în apă, dacă animalul mai consumă apă şi alimente, de preparate vitaminice şi minerale. În cazul în care administrarea pe cale orală nu mai este posibilă, este indicată administrarea pe cale parenterală. De asemenea, dacă animalul nu consumă apă, este necesară administrarea de soluţii perfuzabile pe cale parenterală pentru a preveni deshidratarea sau pentru a rehidrata pasărea.

Mediul în care trăieşte pasărea poate fi factorul determinat al acestui simptom. Astfel, dacă în încăperea în care este ţinută cuşca există o concentraţie ridicată de gaze, acestea pot provoca strănutul şi tulburări respiratorii. Aşternutul folosit poate fi, de asemenea vinovat. Nisipul sau rumeguşul folosit poate conţine o cantitate crescută de praf ce irită mucoasa nazală sau poate acţiona ca alergen, determinând alergii manifestate prin strănut.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro