Povratak

Căderea penelor la papagali

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


 

Î:           Am un papagal Micul Alexander și, de o vreme, îi cam cad penele. Este ceva normal? Cum aș putea să îl ajut?

 
R:         
Căderea penelor la păsări poate avea mai multe cauze: năpârlirea (fiziologică sau patologică), stresul, deficiențe alimentare, paraziții externi, afecțiuni bacteriene sau micotice etc.


 
          Năpârlirea anormală reprezintă schimbările de penaj care nu se încadrează în perioada caracteristică speciei privind durata și modul de acoperire corporală. Năpârlirea masivă reprezintă încetinirea sau încetarea procesului de creștere a penelor. Păsările afectate arată ca jumulite, penele fiind destrămate sau rupte.


 
          Năpârlirea franțuzească reprezintă creșterea și căderea continuă a penelor, fără să se ajungă la o acoperire totală a corpului. Pleșuvirea reprezintă lipsa totală sau parțială a penelor, fiind localizată la nivelul gâtului, capului si al cloacei. Năpârlirea moale reprezintă caderea permanentă sau parțială de pene, învelișul pilos având un aspect rărit.



          Năpârlirea neregulată reprezintă năpârlirea în afara perioadei de năpârlire fiziologică, având ca și cauze schimbarea temperaturii, a mediului sau stresul.


 
         Dintre carențele vitaminice, cel mai des întâlnite sunt hipovitaminoza A, hipovitaminoza D și hipocalcemia. Puteți să îi administrați vitaminele necesare cu ajutorul preparatelor speciale care se adaugă peste mâncare (Suplimente nutritive sub formă de perle și pudră) sau în apă (Suplimente nutritive sub formă de preparate lichide). În același timp trebuie să îi puneți în colivie un os de sepie și un bloc mineral pentru un aport constant de calciu și minerale și pentru tocirea ciocului și a gheruțelor.

 

          Dacă observați o cădere anormală a penelor sau dacă pasărea prezintă tendința de a se scărpina frecvent, atunci este posibil ca manifestările observate să aibe o cauză parazitară, alergică sau pe fond nervos. În acest caz este recomandat un consult medical în cadrul unei clinici veterinare specializată pe patologia păsărilor exotice.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro