Povratak

Acomodarea şi hrănirea Nimfelor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Adriana Florentina Florea

Adriana Florentina Florea, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua! Am cumpărta acum două zile o nimfă mascul, care refuză să se hrănească, deşi este activă mai ales când vorbesc cu ea, cântă şi se urcă prin colivie de sus în jos, nu poposeşte decât pe un băţ mai gros în rest celelalte şi balansoarul sunt doar de trecere, cel pe care stă se află sus. Apa a consumat foarte puţină. Are penele aranjate, se curăţă, e activ.

Menţionez că am cumpărat şi pus vitamine în apă, am văzut că bea, a mâncanumai puţin pătrunjel iar acum am văzut că are şi ceva mizerie sub coadă. De mâncat tot nu vrea, scaunul tot cam moale este şi are tendinţa să iasă din colivie. Ce să fac? Ce are? Mulţumesc anticipat. Clauss

 

 R: Fiind o pasăre nou achiziţionată, trebuie să se obişnuiască cu locul în care va locui, aşa că este recomandat să nu îi schimbaţi locul coliviei şi ar fi indicat sa nu o scoateţi din colivie până nu cunoaşte spaţiul de cazare. Faptul că mănâncă foarte puțin poate fi o deviere a comportamentului alimentar, bazat pe factori stresanţi printre care se numără spaţiul de amplasare al coliviei, curenţii de aer, hrana, prezenţa altor animale de companie, stres acustic sau vizual.

 

De asemenea, trebuie verificată amplasarea hrănitoarelor. La noi în magazine, păsările au hrănitorile amplasate pe interiorul cuștii și majoritatea nu știu să caute mâncarea dacă este pusă în hrănitori exterioare. Puteți să îi puneți mâncare într-un vas mic pe care să îl așezați pe fundul coliviei. Majoritatea păsărilor nu mănâncă toate tipurile de semințe din amestecul special creat pentru nevoile lor nutriționale, preferându-le doar pe unele dintre ele. Dacă găsiți coji în hrănitori este un semn că nimfa se hrănește.

 

O nimfă consumă în medie 15 grame de hrană zilnic. Acestea consumă exact cât au nevoie pentru a-și păstra energia. De fiecare dată când consumă fructe sau legume va consuma mai puține grăunțe. Legumele sau fructele neconsumate trebuiesc îndepărtate după 3-4 ore. Unele legume, cum ar fi spanacul sau pătrunjelul, trebuiesc oferite cu moderație (o dată sau de două ori pe săptămână, în cantități mici), deoarece conțin acid oxalic ce se leagă cu moleculele de calciu blocând absorbția acestuia și lezând rinichii în momentul eliminării din organism.

 

Nimfele nu sunt mari iubitoare de fructe, deci nu vă îngrijorați dacă nu le mănâncă. Nu oferiți două zile la rând același tip de fruct sau de legumă, ci variați-le astfel încât să mânânce măr (spre exemplu) de maxim două ori pe săptămână.

Pentru a determina dacă fecalele păsării sunt moi, trebuie să știm întâi cum arată acestea în mod normal. Mai multe informaţii puteţi afla din următorul articol Excrementele păsărilor .

 

Mărimile minime ale unei colivii pentru o nimfă sunt de 50cmx30cmx50cm. În colivie puneți 2-3 bețe și 1-2 jucării. Trebuie să aveți grijă să nu îi aglomerați spațiul foarte mult pentru că nu va avea loc să zboare și se va lovi.

Dacă după echilibrarea raţiei problema se menţine, vă recomand un consult la un medic veterinar specializat în terapia păsărilor exotice.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro