Povratak

Acomodarea nimfelor la un nou mediu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabi Cernica

Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am achizitionat acum 1 zi o nimfa. Nu.mi pot da seama daca este bolnava sau nu. Prezinta stari de somnolenta insa are si ceva activitate (catarat),n.a cantat deloc,a mancat,a baut apa. Are momente cand sta jos in cusca,fara a mai sta pe bete (sta cateva minute pana la 30 de minute - 1 ora). Nu stiu exact cum trebuie sa arate fecalele acestuia,daca as putea as atasa poza. Nu stiu daca e din cauza acomodarii sau da semne ca s.ar imbolnavi. Ceva remedii? Sfaturi?


R: 
Papagalii nimfă, ca de altfel toate varietățile de papagali, au o mare nevoie de afecțiune. Păsările exotice sunt foarte sensibile la schimbările de mediu, de stăpân etc. 

Faptul că mănâncă și se toaletează, nu are probleme respiratorii sau digestive, ne indică faptul că este sănătoasă din punct de vedere fizic, însă se pare că va trebui să îi acordăm o periodă de timp puțin mai lungă pentru a se acomoda cu noua locuință.
Schimbarea mediului în care trăiesc este pentru păsări un stres foarte mare, de aceea este recomandat să îi administrați în apa de băut vitamine speciale pentru păsări, timp de 4-5 zile, începând din ziua când ați cumpărat-o. Puteți să faceți astfel de cure cu vitamine o dată la 3-4 luni.
Acomodarea cu dumneavoastră va trebui făcută treptat. Este indicat să așezați colivia într-o încăpere unde nu este curent, nu este fum de țigară, ferită de zgomote puternice și bruște.
Pentru ca nimfa să poată dormi, este nevoie ca în camera unde este colivia să fie întuneric sau semiîntuneric. Dacă lăsați lumina aprinsă, nimfa nu se va odihni și ca urmare îi va scădea imunitatea, fiind mai predispusă la îmbolnăviri.
În primele zile de la schimbarea condițiilor de mediu, perioadă stresantă pentru papagali, este necesar să administrăm zilnic vitamine în apa de băut sau în hrană pentru a preveni în special tulburările de comportament (depresie, refuzul hranei, apatie, smulgerea penelor), cel mai adesea cumulate cu tulburări de digestie. La păsările exotice, bolile au o evoluție foarte rapidă și ați procedat foarte bine semnalându-ne faptul că ceva este în neregulă cu nimfa dumneavoastră. În cazul în care nu ați administrat încă vitamine nimfei de când le-ați achiziționat, vă recomand să o faceți pentru o perioadă de câteva zile. De asemenea, încercați să le arătați toată afecțiunea dumneavoastră, răsfățându-le cu fructe, bonusuri. Chiar dacă nu cântă deocamdată, lăsați ceva timp să treacă și veți observa că lucrurile vor veni de la sine.
Nu puține sunt cazurile în care crescătorii de papagali nimfă se plângeau de faptul că păsările lor nu cântă, pentru ca pe urmă să își astupe urechile în încercarea de a scăpa de gălăgia asurzitoare produsă de păsări. Înarmați-vă cu puțină răbdare și cu multă dragoste și veți vedea curând că lucrurile se vor schimba în bine.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro