Povratak

Rozătoare - Iepure

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
rabbit2 270x330px
Sunt oare animăluţul potrivit pentru tine?
Iepurii sunt animale de companie foarte ataşate de casă. Se domesticesc uşor, sunt simpatici, veseli, inteligenţi şi iubesc compania oamenilor. Durata de viaţă a iepurilor este de aproximativ 10 ani.

De unde provin eu?
Iepurii sunt originari din sud-vestul Europei (Peninsula Iberică) şi nord-vestul Africii. Romanii au fost primii care i-au domesticit. Există mai multre rase de iepuri, dar cele mai populare sunt rasele pitice (iepure berbec, Rex, Angora).

Unde îmi place să trăiesc?
Iepurii sunt animale foarte sociabile şi jucăuşe. Pot fi ţinuţi în cuşcă sau pot fi lăsaţi permanent liberi. Cuşca iepurelui trebuie să cuprindă un loc pentru hrană, unul pentru apă, unul pentru dormit şi spaţiu de mişcare.

Ar fi ideal ca într-un colţ al cuştii să se monteze şi o litieră pentru rozătoare ce va trebui curăţată periodic. Pe fundul cuştii trebuie să puneţi paie, rumeguş sau talaş pe care le puteți cumpăra din magazinele Maxi Pet. Iepurilor le plac suprafeţele moi precum iarba. Dacă iepurele trăieşte afară din cuşcă, aveţi grijă la cabluri şi la plantele otrăvitoare. În cuşcă îi puteţi pune şi jucării pentru a nu se plictisi. Iepurii suportă mai uşor frigul decât căldura. Dacă stau în aer liber, trebuie să le asiguraţi un adăpost la umbră și fără curent. Fundul cuştii trebuie să fie mereu uscat.

Cum să procedezi cu mine?
Iepurilor le place să fie mângâiaţi şi se recomandă să fie apucaţi de picioarele din față atunci când sunt ţinuţi în braţe sau la subsuoară. Trebuie să vă purtaţi cu ei cu grijă şi dragoste. Nu le place să fie ridicaţi de urechi sau de ceafă, ci cu o mână de partea inferioară a corpului, iar cu cealaltă sub piept. Iepurii trebuie să aibă întotdeauna un punct de sprijin pentru a se simţi în siguranţă.

Ce-mi place să mănânc?
Cel mai important element din alimentaţia iepurilor este fânul, fiind necesar să îl aibă la discreţie. Iepurelui trebuie să-i daţi zilnic plante şi legume proaspete (morcovi, frunze de broccoli, sfeclă, trifoi, flori şi frunze de păpădie, pătrunjel). Pe lângă toate cele menţionate, iepurii se hrănesc şi cu amestecuri de seminţe. Le plac şi fructele, dar daţi-le în cantităţi mici (mere, pere, banane, portocale, piersici, prune). Este important ca iepurii să aibă întotdeauna la dispoziţie apă proaspătă. Trebuie să evitaţi: conopidă, varză, ciocolată, pâine proaspătă, spanac, roşii, cartofi. Introducerea alimentelor noi trebuie să se facă treptat, mai ales la puii de iepure.

 270x330px
Menţine-mă în formă şi sănătos
Iepurele este sănătos atunci când:

Înmulţirea

Perioada de gestaţie este de 28-31 zile. Femela naşte până la 8 pui, iar aceştia sunt orbi şi fără blană. Femele îi alăptează până la vârsta de 3 săptămâni. Se recomandă castrarea masculilor şi sterilizarea femelelor dacă intenţionăm să nu îi împerechem.

Sunt un animal sociabil?
Iepurii posedă un instinct nativ de sociabilitate. Masculii cu femelele sau perechile de acelaşi sex se înţeleg excelent dacă sunt castraţi. În caz contrar, aceştia pot deveni agresivi. Iepurele se înţelege foarte bine cu  toate celelalte tipuri de animale de companie, dar ar fi de preferat să se cunoască treptat, fiind ţinuţi în cuşti alăturate. Dacă iepurele nu este castrat, poate ajunge la agresivitate faţă de puii de iepure.

Lista de cumpărături