Povratak

Hernia inghinală la câini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î:            Am o cățelușa bulldog francez de 5 săptămâni, cred ca are hernie inghinala ( cred ca e asimptomatica) , face des pipi, are o umflatura aproape de picior, încă nu am fost la un control deoarece îmi e frica sa nu facă parvoviroza având în vedere ca urmează sa-i fie administrat al doilea vaccin, am luat legătura cu o doamna doctor, ea zice sa aștept pana la următorul vaccin pt a-i face controlul, astfel în urma lui voi afla care e defapt problema. Dumneavoastră ce ma sfătuiți? Ii poate fi administrat vaccinul mai repede ca să putem face și controlul? Dumneavoastră ce îmi recomandați? Cățelușei i se administrează viusid pt imunitate.


R:          
La fel ca oamenii, câinii pot suferi de hernii. O hernie inghinală este o afecțiune în care conținutul abdominal iese prin canalul inghinal sau inelul inghinal, o deschidere care apare în peretele muscular din zona inghinală.

 

              Herniile inghinale pot fi necomplicate sau complicate. O hernie complicată este aceea în care conținutul cavității abdominale a trecut prin deschidere și a devenit prins.
 
              Simptomele observate cu o hernie inghinală necomplicată sunt:
 
• O umflare ușoară în zona inghinală, care poate apărea pe una sau ambele părți ale corpului
 
             Simptomele observate cu o hernie inghinală complicată pot include:
 
• Umflare în zona inghinală, care poate deveni dureroasă și caldă la atingere
• Vărsături
• Durere
• Încercări frecvente de a urina
• Urină cu sânge
• Lipsa poftei de mâncare
• Depresie
 
            La câini, herniile inghinale pot fi dobândite (nu sunt prezente la naștere, dar se dezvoltă mai târziu în viață) sau congenitale (prezente la naștere). Factorii care predispun un câine să dezvolte o hernie inghinală includ trauma, obezitatea și sarcina. Majoritatea herniilor inghinale sunt necomplicate și nu provoacă alte simptome decât o umflare în zona inghinală. Cu toate acestea, dacă conținutul din cavitatea abdominală (cum ar fi vezica urinară, o ansă de intestine sau uterul) trece prin deschidere și devine prins acolo, situația poate pune viața în pericol. Herniile inghinale pot fi de obicei diagnosticate prin descoperirea umflăturii cauzate de hernie la un examen fizic. Cu toate acestea, uneori sunt necesare radiografii cu contrast (raze X) sau o ecografie abdominală pentru a determina ce conținut abdominal, dacă există, este prins. 
 
           Schema de vaccinare poate fi începută cel mai devreme la vârsta de 6 săptămâni, urmând a fi completă la vârsta de 3 luni. Înainte de vaccin, cățelul trebuie să aibă vârsta adecvată, să fie clinic sănătos, complet deparazitat intern și extern.
 
           Schema de bază este compusă, în general, din 3 administrări la intervale de 2-3 săptămâni. În mod normal, cățelul nu trebuie scos afară pe toată perioada schemei de vaccinare. Acesta trebuie să stea în carantină pe toată durata vaccinării, adică să nu intre în contact cu alte animale și cu mediul exterior (atenție la încălțămintea și hainele cu care veniți de afară).
 
            Din păcate nimic în lumea aceasta nu e sigur și nu are o eficiență de 100%. Răspunsul la vaccin ține și de fiecare individ în parte. Vaccinarea este făcută pentru a preveni apariția bolii, dar, ca în cazul oricărei proceduri medicale, există o șansă să apară unele reacții adverse.
 
            Vaccinarea este un proces important în viața unui cățel deoarece îi oferă imunitate împotriva multor boli periculoase ale câinelui, care pot chiar să-i pună viața în pericol, de aceea se recomandă ca vaccinarea să fie făcută respectând anumite reguli.
 
            Pe toată perioada vaccinării, animalul nu are voie să intre în contact cu alte animale sau cu locuri frecventate de acestea. Vă reamintim că un câine sănătos sau vaccinat poate fi purtător pentru bolile virale specifice câinilor și poate să transmită aceste boli unui animal neprotejat. De asemenea, nu permiteți animalului să intre în contact cu hainele dumneavoastră de stradă și mai ales cu încălțămintea folosită afară.
 
            Este recomandat ca animăluțul să iasă afară (și să intre în contact cu alte animale) abia la două săptămâni de la ultimul vaccin pentru a ne asigura că efectul acestora este instalat și, astfel, animalul este protejat.
 
            Produsul Viusid  reduce stresul oxidativ si este special conceput pentru a stimula sistemul imunitar al animalelor de companie. Formula speciala a suplimentului s-a dovedit a fi bun ajutor in dezvoltarea imunității înainte si după vaccinare, la nou născuți si la femelele gestante.
 
           Viusid Pets are o acțiune puternica, cu efect de detoxifiere si stabilizare asupra membranelor. Suplimentul este un antiviral foarte eficient, si asigura aportul necesar de substanțe nutritive antioxidante, esențiale pentru funcționarea corecta a sistemului imunitar. Contribuie la consolidarea eficienta a imunității in diferite boli, si acționează ca un adjuvant puternic in lupta împotriva bolilor virale si a insuficientei hepatice.

 

Cum pot să obişnuiesc căţeluşul să îşi facă nevoile într-un singur loc

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Medic veterinar - MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


 

Î:          Cum pot să obişnuiesc căţeluşul să îşi facă nevoile numai pe scutec? Va multumesc!


R:       
Obișnuirea câinelui să facă într-un singur loc pe covorașe absorbante se face cu contribuția și cu răbdarea dumneavoastră. Puteți achiziționa substanțe atractante sau covorașe deja impregnante cu astfel de substanțe. Picăturile de atractant vă ajută pe dumneavoastră sa îl învățați să-și facă nevoile pe covoraș, dumneavoastră nu trebuie decât să le puneți pe covoraș până când învață cățelul să-și facă nevoile în locul respectiv.


        Cățeii au tendința de a face în același loc de fiecare dată, pentru că este impregnat cu mirosul lor, de aceea se recomandă să dezinfectați locurile unde urinează. În cadrul magazinul Maxi Pet există un spray repelent, care îndepărtează cățelușul atât pentru a nu mai urina în zona respectiva cât și pentru a nu strica mobila sau diverse obiecte prin casa.


          Schimbând mirosul din acel loc, îl determinați pe el să nu mai facă acolo. Pentru a-l atrage pe pad, îmbibați covorașul absorbant în urina lui și plasați-l în locul unde doriți să-și facă nevoile, apoi îl duceți pe el să miroasă padul. Păstrați liniștea cât timp își face nevoile la locul dorit, pentru a nu-l speria, apoi recompensați-l și vorbiți-i pe un ton vesel.


           Educarea câinelui să facă în locul dorit necesită multă răbdare. Unii câini se obișnuiesc mai ușor, alții mai greu.

 

 

Zgomotele intestinale sau borborismele la câini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef
Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î:          Buna ziua! Câinelui meu îi borboroseste stomacul deși a mâncat, dimineața îi borborosea și apoi începea să vomite ceva alb sau verde, apoi la o oră mergea să își facă nevoile, nu are diaree, are scaun normal. I-am luat pastile de paraziți intestinali și nu mai are probleme cu asta. Însă îi borboroseste după ce mănâncă... Îmi puteți spune ce are?


R:         
Zgomotele intestinale se numesc borborisme și sunt produse de mișcarea gazelor dintr-o parte a intestinului în alta. Este normal să existe o anumită cantitate de intestine în intestin și ca intestinele să se miște, deci un borborism de intestitate mică este normal să apară.

 
             Borborisme de intensitate mare pot să apară și atunci când animalului îi este foame și dispar după ce acesta consumă hrană. Zgomotele anormale apar atunci când în intestine se găsește o cantitate prea mare de gaze, sau când intestinele au o activitate crescută. De multe ori aceste fenomene apar simultan.
 
            Indiscrețiile dietetice sunt o cauză comună a apariției zgomotelor intestinale intense. Alte posibile cauze pot fi:
• Parazitismul intestinal
• Boala intestinala inflamatorie
• Înghițirea obiectelor străine
• Gastroenteritele hemoragice
• Intoxicațiile
• Reacții adverse la medicamente
• Problemele metabolice cum ar fi boli ale ficatului sau rinichilor, bolile glandelor sau chiar cancer intestinal, etc
 
           Câinii care prezintă borborisme intense regulat cu episoade de diaree, apetit scăzut este posibil să sufere de boala inflamatorie a intestinului, parazitism sau alte boli cronice care necesită tratament (insuficiență pancreatică exocrină, infecțiile bacteriene, intoleranța alimentară). Câinii care presintă borborisme fără nicio altă modificare este posibil să aibă pur și simplu o activitate intestinală mai intensă de cât alți câini sau să producă mai multe gaze.
  
           Pentru început trebuie determinată cauza apariției problemelor. Puteți încerca să îi administrați și o dietă adresată câinilor cu intoleranțe alimentare cum ar fi: Advance Atopic, Royal Hypoallergenic, Hill’s z/d, excluzând o perioadă și mâncarea gătită.
          De asemenea, se pot administra probiotice pentru popularea intestinului cu flora bacteriană sănătoasă.
 
           Recomandarea este realizarea unui consult la un cabinet veterinar unde, după un examen amănunțit al animalului dumneavoastră, se va putea pune un diagnostic cert și corect, ulterior administrându-se un tratament adecvat dacă este nevoie.
 

Cățeluș cu schema de vaccinare completă! Când ieșim afară?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


 

Î:         Buna ziua! După cât timp de la ultimul vaccin pot scoate afara catelusul? Va multumesc!


R:     
Rolul vaccinurilor este de a pregăti sistemul imunitar să lupte împotriva invaziei virusurilor cauzatoare de boli. Vaccinul este un compus biologic de tulpini virale atenuate, care nu produc boala. Atunci când sunt administrate, sistemul imunitar este stimulat ușor iar, când un câine este expus vreodată la boala reală, corpul este pregătit să lupte împotriva agentului bolii.


          Schema de vaccinare poate fi începută cel mai devreme la vârsta de 6 săptămâni, urmând a fi completă la vârsta de 3 luni. Înainte de vaccin, cățelul trebuie să aibă vârsta adecvată, să fie clinic sănătos, complet deparazitat intern și extern.


          Schema de bază este compusă, în general, din 3 administrări la intervale de 2-3 săptămâni. În mod normal, cățelul nu trebuie scos afară pe toată perioada schemei de vaccinare. Acesta trebuie să stea în carantină pe toată durata vaccinării, adică să nu intre în contact cu alte animale și cu mediul exterior (atenție la încălțămintea și hainele cu care veniți de afară).


          Din păcate nimic în lumea aceasta nu e sigur și nu are o eficiență de 100%. Răspunsul la vaccin ține și de fiecare individ în parte. Vaccinarea este făcută pentru a preveni apariția bolii, dar, ca în cazul oricărei proceduri medicale, există o șansă să apară unele reacții adverse.


        Vaccinarea este un proces important în viața unui cățel deoarece îi oferă imunitate împotriva multor boli periculoase ale câinelui, care pot chiar să-i pună viața în pericol, de aceea se recomandă ca vaccinarea să fie făcută respectând anumite reguli.


         Pe toată perioada vaccinării, animalul nu are voie să intre în contact cu alte animale sau cu locuri frecventate de acestea. Vă reamintim că un câine sănătos sau vaccinat poate fi purtător pentru bolile virale specifice câinilor și poate să transmită aceste boli unui animal neprotejat. De asemenea, nu permiteți animalului să intre în contact cu hainele dumneavoastră de stradă și mai ales cu încălțămintea folosită afară.


           Este recomandat ca animăluțul să iasă afară (și să intre în contact cu alte animale) abia la două săptămâni de la ultimul vaccin pentru a ne asigura că efectul acestora este instalat și, astfel, animalul este protejat.


          Este necesar ca în următoarele zile să țineți sub observație cățelul. Dacă observați că animăluțul dumneavoastră este letargic, nu se joacă, nu se hrănește, nu este interesat de mediul înconjurător, are febră, diaree sau prezintă vomă, se recomandă să luați legătura cu medicul veterinar.

 

Probleme articulare la nivelul coloanei vertebrale

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Medic veterinar -  MAXI PET Bd. Chimiei, nr. 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


Î:        Bună ziua, am un bishon în vârstă de 4 ani. De doua săptămâni ne confruntam cu o problema - cățelul nu poate urca scările, se urca cu greutate în pat ,am observat ca piciorul drept îl ridica câteodată în mers, țin sa menționez ca acum 2 săptămâni când au apărut simptomele am fost la medic si i s-a făcut un antiinflamator și mi s-a dat de la farmacia umana milgamma și carnitin. Mi s-a spus ca are febra musculara de la urcatul scărilor, acesta a fost efortul făcut în plus fata de obicei la momentul respectiv. După injecție cățelușul meu a început sa revină la activitățile normale dar de 2 zile am observat ca simptomele revin, am început tratamentul medicamentos. Ce investigații i-as putea face? Ma gândesc sa nu fie o alta problema și nu vreau sa las timpul sa treacă și sa fie prea târziu. Multumesc si o zi minunata!


R:      
Din ce descrieți dvs ar fi vorba de un proces dureros la nivelul coloanei vertebrale (regiunea lombara) sau la nivelul articulațiilor coxo-femurale (articulațiile șoldului). Cauzele pot fi determinate de:

  • Vârsta - odată cu înaintarea în vârsta ca și la oameni, câinii sunt predispuși la afecțiuni degenerative ale articulațiilor, denumirea medicala fiind "artroză" (nu prea este cazul pentru cățelul dvs având în vedere că este tânăr)
  • Traume - ce determină leziuni minore ale coloane vertebrale cauzate de o aterizare necorespunzătoare sau de o mișcare greșita/bruscă
  • Afecțiuni ale discului intervertebral 
  • Inflamații ale coloanei vertebrale sau articulare ce pot fi acute sau cronice.
 
        Milgama conține vitamina B12 ce conform studiilor are principii nevrostenice dar nu ajuta la reducerea durerii sau inflamației iar carnitina este un supliment. Investigațiile ce le puteti efectua ar fi un examen radiologic dar ideal este să se facă cu un bilet de trimitere de la medicul curant ulterior pe baza rezultatului se vor obține date ce va oferi un ghidaj în alegerea unei terapii sau alte recomandări pentru animăluțul dvs.