Povratak

Urinarea cu sânge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Georgiana Paraschiv IS


Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Câinele nu are poftă de mâncare a vomitat un lichid alb și are urină roșie cu sânge. De dimineață nu am mâncat a stat retrasă intru în colț iar acum mai spre seară a vomitat un lichid alb și după aceea a început să curgă un lichid roșu mai pe scurt urină cu sânge. Va multumesc!


R: 

Urinarea cu sânge are mai multe cauze, dintre care babesioza este boala cu impactul cel mai grav asupra stării de sănătate a câinilor. Semnele clinice sunt: febră, apatie, lipsa poftei de mâncare, urină roșiatică-maronie, icter (îngălbenirea mucoaselor), slăbire rapidă. Aceste semne apar rapid după mușcătura căpușelor, iar diagnosticul se confirmă prin examenul sângelui la microscop, unde se descoperă paraziții cantonați în celulele roșii. Această boală are o evoluție rapidă, iar agentul patogen incriminat este transmis prin mușcătura de căpușă.
Totuși, pentru excluderea acestei maladii, este important un examen microscopic al sângelui.
Există și alte boli cu simptomatologie asemănătoare.

O altă maladie care determină frecvent probleme de urinat la câini, în special dacă discutăm despre cei castrați, dar poate apărea și înainte de sterilizare, este litiaza urinară.

Apariția calculilor la nivelul vezicii urinare poate crea dificultăți în eliminarea urinei, iar suprafața neregulată a acestora poate irita uretra, determinând apariția sângelui. Diagnosticul acestei boli se pune pe baza examenului ecografic și al examenului microscopic al sedimentului urinar. Suplimentar, acești calculi pot crea condiții favorizante pentru dezvoltarea agenților patogeni care produc cistite, uretrite etc.
Tratamentul diferă în funcție de tipul afecțiunii, putând implica atât medicație specifică, cât și dietă pe perioada instituirii terapiei.

Dacă discutăm despre o femelă nesterilizată, o altă cauză a modificărilor de culoare ale urinei poate fi piometrul.
Scurgerile sangvinolente pot fi cauzate de o vaginită, piometru (infecție la nivelul uterului) sau de neoplasme la nivelul vaginului sau uterului. Cel mai frecvent, aceste scurgeri sunt cauzate de piometrul cu cervix deschis.
Piometrul poate fi cu cervix deschis sau închis.
Când cervixul este deschis, se scurge din uter spre exterior un conținut purulent cu miros respingător. În piometrul cu cervix închis, femelele sunt mai afectate, ca urmare a reținerii toxinelor în uter, pentru că secrețiile nu sunt eliminate la exterior. Cățelele afectate de piometru au apetitul scăzut, pot prezenta vomă sau sete exagerată.
Piometrul este o urgență medicală pentru că infecția de la nivelul uterului se poate generaliza la nivelul întregului organism și duce la septicemie.

Vă recomand o vizită cât mai rapidă la un cabinet veterinar, pentru aflarea diagnosticului , înainte ca starea generală a câinelui să se agraveze.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro