Povratak

Urinare cu sânge

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ciiprian-balbuzan

Ciprian Balbuzan, dr. med. vet.,
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

 

Î: Bună ziua. Am o problemă cu căţelul meu pechinez şi nu stiu cum să o rezolv, de fapt nici nu ştiu prea bine cum să explic ce are pentru că aş putea spune că urinează cu sânge, dar nu este aşa... pentru că urinează normal fără urme de sânge în urină, fără să plângă sau să dea semne că l-ar durea, dar după aceea îi curge sânge... Îi pică din când în când picături de sânge mai decolorat... şi nu ştiu de la ce problemă este că de o săptămână are această problemă! Dacă m-aţi putea ajuta cu un sfat... măcar să-mi spuneţi ce ar putea să aibă sau dacă ştiţi şi vreun remediu m-aţi ajuta foarte mult 

Vă mulţumesc! Cristina

R: Urinarea cu sânge apare de cele mai multe ori la animalele care elimină pietricele sau nisip prin urină. Dacă leziunea primordială se află la nivelul rinichiului sau a ureterelor, urina se colorează în roz-roşu în funcţie de dimensiunea leziunilor produse de calculii urinari. La căţelul dumneavoastră culoarea urinei nu pare modificată, astfel nu suspicionăm leziuni produse de calculi urinari de-a lungul traiectului aparatului urinar superior.

Picăturile de sânge apărute la sfârşitul urinării indică eroziuni ale mucoasei urinare de la nivelul vezicii, dar cel mai adesea de pe traiectul uretrei. Pentru prevenirea infecţiilor urinare se recomandă tratament specific cu antibiotice pe o perioadă de minim 10 zile, la care se adaugă administrarea de antispastice şi nu în ultimul rând instituirea unei diete specifice pentru susţinerea aparatului urinar.

Cel mai adesea, în cazul sângerărilor în urma urinării, sunt incriminaţi calculii vezicii urinare (struviţi, oxalaţi sau uraţi, în funcţie de radicalul de la care se formează sau de pH-ul urinei). În orice caz, o vizită la medicul veterinar curant este recomandată pentru a se preveni implicaţiile secundare date de eventuale infecţii şi pentru eliminarea calculilor.

O a doua variantă care poate avea drept consecinţă apariţia picăturilor de sânge la nivelul prepuţului este prezența tumorii Sticker. Aceasta este o boală venerică întâlnită la câinii care au avut contact sexual cu alţi câini purtători ai acestei infecţii. Localizarea tumorii este partea internă a prepuţului, la baza penisului, iar tumora se poate observa cu ochiul liber prin examinarea bazei penisului, după ce pielea prepuţului a fost răsfrântă în totalitate, pentru a se lăsa mucoasa liberă. În acest caz, dacă tumora sângerează, putem fi induşi în eroare de prezenţa picăturilor de sânge, confundând-o cu o infecţie urinară. În cazul tumorii Sticker, tratamentul se efectuează cu citostatice (Sindovin, Theranekron etc.) asociate cu protectoare hepatice.


Vă recomand o vizită cât mai rapidă la un cabinet veterinar, pentru a trata una din situaţiile posibile mai sus menţionate, înainte ca starea generală a câinelui să se agraveze.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro