Povratak

Tunsul câinilor în perioada caldă a anului

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Captureb
 

Catalin Mazilu, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi


 Î:    Bună ziua! Am un Bichon Havanez în vârstă de un an pe care doresc să îl tund. Considerați că este o decizie bună?


R:    
Funcția principală a părului câinelui este aceea de a-l proteja de diverse impurități sau chiar organisme vii din mediul extern. În plan secundar, însă, aceasta a devenit un element de consolidare a legăturii om-animal, deoarece, blana este distractiv de atins, fapt ce favorizează contactul înte câine și stăpânul său.

 

        Desigur, nu toți câinii au același tip de blană. Blana lor poate fi lungă sau scurtă, buclată sau netedă, dar ceea ce este cu adevărat important, este legat de câte straturi au: unii au o singură blană, iar alții au o blană dublă.

 

Blana cățelului tău se clasifică în 3 tipuri de bază:

 

Blana „primară” sau de protecție, care formează stratul exterior al blănii unui animal și asigură protecție împotriva razelor solare sau a umezelii;
Blana „secundară”, sau substratul, care formează stratul interior al blănii unui animal și oferă izolație;
Fire de păr tactile, mustățile, care asigură funcții senzoriale.

 

 
       Toți câinii adulți au fire primare mai lungi și fire secundare mai scurte, dar raportul fiecărui tip de blană – care sunt mai multe, care sunt mai puține – diferă în funcție de vârstă și, în special, de rasă. Unele rase au substratul foarte subțire și păr primar relativ scurt și subțire. Aceasta se poate observa la boxeri, dalmațieni și ogari. De asemenea, Yorkshire Terrierii nu au prea mult substrat, însă stratul lor primar este lung și mătăsos.  Așa-numitele rase „cu blană dublă” au straturi primare dense și substraturi semnificative. Labradorul are un substrat scurt, dar foarte dens de fire de păr primar și un strat gros de fire de păr secundare mai moi, izolante. Bearded Colli-ul are un substrat dens și un strat exterior moale. Puii se nasc doar cu fire secundare scurte și moi.

 

       Surpinzător, atunci când vine vorba despre reglarea temperaturii corpului, cantitatea de blană pe care o au, nu contează prea mult. Atunci când este cald, câinii se răcoresc transpirând prin limbă și pernițe, nu prin piele ca oamenii. De asemenea, ei gâfâie pentru a-și regla temperatura corpului. Tocmai de aceea, toaleta și îngrijirea blănii cățeilor, este o temă relativ controversată în lumea animalelor de companie – mai ales în perioada caldă a anului – dacă îți privezi câinele de un strat protector natural, cum este blana, s-ar putea să devină mai vulnerabil. Spre exemplu, câinii cu părul scurt nu trebuie să meargă la tuns, deoarece părul îi protejează de radiațiile solare, prevenind, astfel, posibile arsuri și cancer de piele.

 

        În funcție de rasă, vârstă, desimea blănii și/sau lungimea firului de păr, recomandările se impart, în general, între a tunde blănosul și a-l ajuta să se răcorească doar cu jucării specifice. În cazul în care tindeți spre a doua categorie, aici găsiți idei și modele de jucării pentru perioada caldă. Chiar și bere pentru câini. Date fiind eventualele schimbări sau riscuri pentru animăluț, unii stăpâni refuză vehement să tundă rase de căței cu blană dublă, spre exemplu. Alopecia, în speță, poate fi rezultatul direct al tunsului acestor rase, ori aspectul inestetic, neplăcut și neregulat. Odată ce au decis să meargă pe varianta de tunsoare scurtă, ideal ar fi ca proprietarii de rase de căței cu blană dublă să fie pregătiți pentru a-și rade animalul periodic, pentru tot restul vieții.

 

       Pe de cealaltă parte, însă, dacă are o blăniţă deasă cu fir de păr lung, este chiar recomandat să tundeţi câinele. Aceasta va permite îndepărtarea câlţilor formaţi, o bună oxigenare la nivel cutanat şi o igienizare corespunzătoare. În plus, acest demers vă va reduce timpul destinat îngrijirii, periajului şi igienăzării învelişului pilos. Se va reduce riscul apariţiei complicaţiilor bolilor de piele, putând observa modificări ale pielii încă din stadiul incipient. De asemenea, veți putea observa, cu uşurinţă, prezenţa paraziţilor externi, putând lua decizii corespunzătoare privind înlăturarea lor. Totuși, este necesar să aveți grijă ca la începutul anotimpului rece animalul să aibă blăniţa suficient de lungă pentru a putea face faţă frigului.

 

       În ceea ce privește „starea de spirit” a cățelului, pentru a-l calma în timpul tunsului, puteți folosi medicamente pe bază de plante (mușețel, valeriană) care reduc stresul și starea de anxietate. Înainte de a merge cu el la tuns îl puteți obosi prin joacă, iar în timpul tunsului, dacă este agresiv, puteți folosi chiar și o botniță.

 

       În general, cei care se ocupă de tunsul animalelor de companie nu au răbdarea necesară pentru a tunde un câine agitat, deoarece poate dura până la câteva ore (necesită multe pauze în timpul tunsului pentru a calma animalul). Vă recomand să căutați o persoană care efectuează tunsori la domiciliu, deoarece este posibil ca animăluțul dumneavoastră să fie mai puțin agitat dacă se află într-un mediu cunoscut.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro