Povratak

Traume ce pot influenta comportamentul cainilor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Ioana Strungaru, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Am o cățelușa de 11ani.De câteva zile devine agitata, din senin, și cauta sa se ascundă. O ia din loc viteza  și cauta ascunzătoare. De obicei face asa dând tuna sau aude petarde. Îmi puteți da un sfat? Mulțumesc frumos


R: 

Din cauza traumelor suferite la o vârstă fragedă, animalele rămân uneori cu această teamă accentuată şi cu un psihic labil. Din păcate foarte multe lucruri nu prea puteţi face. Este posibil să rămână cu această problemă pe tot parcursul vieţii.
Trebuie să vă purtați cu el cu multă răbdare, înţelegere şi dragoste.
Mulți câini suferă de temeri și de fobii. Aceste fobii pot avea o varietate de cauze, inclusiv lipsa de socializare timpurie, experiențe din trecut negative sau chiar genetice. Temerile și fobiile unui câine pot duce la semne de frică cum ar fi: tremurul, salivarea, lătratul, comportamentul distructiv, izolarea și, în unele cazuri, agresiunea. Câinii speriați au o postură și un comportament specific. Animalele speriate stau cu capul la un nivel mai jos decât spatele, evită contactul vizual, au urechile culcate și coada între picioare, se adăpostesc în brațele proprietarilor etc.
De cele mai multe ori, unii factori pe care noi îi considerăm ca fiind normali, la animale, pot determina însă, declanșarea instalării fricii sau chiar a anxietății.
Lucruri precum: tunetele, artificiile, zgomotele puternice ( de ex.: zgomotului unei bormașini dacă stați la apartament, zgomotele produse de autovehicule mari), lipsa socializării timpurii, temperamentul animalului precum și anumite experiențe din trecut (vizita la medicul veterinar, tăiatul unghiilor sau toaletarea urechilor etc.) toate acestea pot declanșa în timp o schimbare în comportamentul animalului dvs.
Cele mai frecvente tipuri de "frici" existente la animale sunt următoarele:
- frica de tunet;
- frica de artificii;
- frica de a rămâne singur acasă mai mult timp dacă el a fost obișnuit ca mai mereu să fie cineva lăngă el;
- frica de veterinar;
- frica de mers cu mașina;
- frica de a cobori sau de a urca stările;
- frica de oameni;
- frica de străini;
- frica de copii;
- frica de obiecte ( din ce în ce mai mulți câini dezvoltă frica de anumite obiecte: aspiratorul, decorurile de sărbători, jucăriile copilului, echipamentele de construcție și multe altele. Foarte des, acest tip de frică poate fi îndepărtat, deoarece multe obiecte pot fi pur și simplu eliminate din vedere.
Câinii rareori depăşesc frica fără ajutor din partea proprietarilor.
Este important să rămâneți cât mai calmă pentru că animalele intuiesc foarte ușor emoțiile dumneavoastră. Treptat, în mai multe etape și sesiuni, apropiați din ce în ce mai mult animalul de zona/ obiectul/ persoana respectivă. Pe parcursul acestor procese premiați animalul, vorbiți calm, liniștiți-l.
Punând animalul să facă activități plăcute pentru el în situațiile care îi determină frică, treptat va scădea intensitatea fricii.
Dacă procesul de învățarea nu are progrese sau dacă nu vă descurcați puteți apela la persoane specializate în dresajul câinilor.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro