Povratak

Tipuri de raie

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Valentina Tudor, dr. med. vet.
MAXI PET Str. Sibiului, nr.10 Șelimbăr, Jud. Sibiu, Șelimbăr

Î: Buna ziua!

Catelusa mea de la tara are raie. Este de statura mica. Imi puteti spune ce pot sa-i dau?
Am inteles ca uleiul de masline este bun pentru leziuni

Va multumesc!


R: 

Tratamentul cainelui va depinde de tipul de raie pe care il are, iar acest lucru poate fi determinat numai cu certitudine de catre un medic veterinar specialist. Unii caini vor avea nevoie de bai speciale, medicamente pe baza de prescriptie medicala sau chiar injectii pentru a se trata. Asigurati-va ca urmati instructiunile medicului veterinar curant pentru tratarea cainelui.

Raia sarcoptica, se manifesta prin: prurit (scarpinat excesiv, pana cand ajung chiar sa isi produca rani, se automutileaza), cruste (coji) – initial pe cap, bot, in jurul ochilor, pe torace si abdomen, urmata de generalizarea pe intregul corp, zone depilate (zone fara par sau cu par rar), cahexie – animalele nu mai mananca, slabesc foarte repede. Daca raia nu este tratata imediat, aceasta se poate raspandi peste tot corpul cainelui si poate deveni mai rezistenta la tratament.


Raia demodectica: parazitul implicat este Demodex canis. Această boală parazitară apare de obicei la animalele cu un fond imunitar scăzut, animale stresate (stres de înțărcare, stres postpartum), malnutrite, puii cei mai mici din cuib. Animalele parazitate cu acest acarian pot avea leziuni de dimensiuni foarte mici (uneori chiar nu sesizăm aceste leziuni, în acest caz animalul, prin maturizarea sistemului imunitar se poate vindeca fără intervenție medicamentoasă) dar de cele mai multe ori se observă zone afectate extinse (moment în care se impune un tratament specific). Leziunile primare se pot suprainfecta, în acestă situație recuperarea fiind anevoioasă. Cazurile cele mai grave sunt reprezentate de demodecia generalizată și suprainfectată ce poate pune în pericol viața animalului.
Diagnosticul se pune pe baza examenelor de laborator. Se prelevează o probă de păr prin raclaj profund și se examinează la microscop, identificând parazitul. Tratamentul diferă în funcție de extinderea leziunilor. Se pot face îmbăieri cu amitraz, neostomosan etc. pentru eliminarea parazitului, aplicarea de pipete pe bază de selamentină sau moxidectin. Pentru susținerea organismului se pot administra imunostimulatoare, hepatoprotectoare, antibiotice în cazul suprainfecțiilor. Tratamentul se va realiza numai sub strictă supraveghere medicală și va fi ajustat în funcție de fiecare individ. Animalele cu o astfel de afecțiune se recomandă a nu se reproduce. Tratamentul nu trebuie oprit imediat cum se observa o ameliorare, trebuie continuat pana cand medicul veterinar decide ca animalul este vindecat total.

Sfatul nostru este ca la semne de scarpinat excesiv, leziuni pe piele, cruste, “bubite”, zone rosiatice etc sa mergeti la un medic veterinar pentru un control amanuntit, deoarece cu cat o afectiune dermatologica este diagnosticata si tratata din timp cu atat durata tratamentului va fi mai scurta, iar suferinta animalului redusa in mod considerabil.

Nu folositi diferite tratamente aplicate, pe care le-au folosit diferite cunostinte, vecini etc si care se gandesc ei ca poate se potrivesc si in cazul animalului dumneavoastră.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro