Povratak

Spasmele musculare la caini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
daniela

Daniela Ghelmez, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am observat de cateva luni, ca uneori, cand sta in repaus in pozitia culcat cainelui meu ii tremura fie o labuta din fata, fie amandoua. Ce poate cauza aceasta manifestatie? In rest este bine din toate punctele de vedere. Va multumesc!


R: 

Tremurăturile sunt contracții musculare repetitive, ritmice, involuntare care alternează cu perioade de relaxare, care implică una sau mai multe părți ale corpului.
Spasmele musculare pot apărea la nivelul oricărei părți a corpului și pot avea ca și cauză afectarea neurologică, traumele fizice sau în urma unui surmenaj.
Spasmele musculare nu sunt o afecțiune care să pună viața animalului în pericol , însă pot fi simptomele unor afecțiuni mai serioase, care necesită atenție medicală imediată. Acestea includ afectarea nervului, hernia de disc sau afectarea mușchiului, deshidratarea.
Pentru un diagnostic și pentru aflarea cauzei apariției spasmelor este necesară consultarea unui medic veterinar.
Spasmele pot fi însoțite și de alte manifestări cum ar fi apatie, slăbiciune, durere.
atunci când apar și alte simptome cum a fi salivare, pierderea conștienței e clar că nu e vorba doar de niște spasme musculare.
Spasmul muscular este o contracție involuntară a mușchiului în timp ce tremuratul este o mișcare ritmică involuntară, incontrolabilă care afectează o singură parte a corpului sau un membru.
Spasmele pot apărea în cazul unor boli, reacții la medicamente sau chiar alergii. Pot fi indicatorul existenței unei dureri. Este important să se descopere cauza spasmelor pentru a se stabili tratamentul potrivit pentru ce determină apariția simptomelor.
Pentru stabilirea cauzei medicul veterinar va face o examinare clinică minuțioasă, o serie de investigații de laborator (analize de sange biochimice și hemoleucogramă ) și chiar investigații imagistice (radiografii, RMN, tomografii, ecografii).
Apar mai degrabă în urma unor dezechilibre chimice și neurologice decât în urma unei slăbiciuni musculare. Pot fi mulți factori favorizanți cum ar fi genetica, vârsta, mediul de viață.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro