Povratak

Schimbarea dintilor la caini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua! Am un catel Amstaff in varsta de 5 luni ,i-au picat dintii din fata si acum incep maselele dar de 3 zile nu prea mai mananca cum manca pana acum. Mananca foarte putin si doar alimente moi. Am mai observat ca nu prea poate sa mai mestece alimentele cred,ca il deranjeaza. Ce sfat imi puteti da? Va multumesc!


R:

Începând cu vârsta de 12 – 16 săptămâni dinții de lapte vor începe să fie înlocuiți cu cei permanenți. Acest proces durează până în jurul vârstei de 6 luni, dar poate să difere în funcție de rasă. Perioada de schimbare a dinților poate fi stresantă pentru cățeluș din cauza durerii, dar și pentru proprietar. Cățelușii explorează lumea cu ajutorul gurii, astfel că vor roade aproape orice (incluzând pantofii dumneavoastră, mobila etc). De asemenea, instinctiv, se poate să vă roadă mâna când vă jucați cu el. Când observați aceste comportamente nedorite este indicat să determinați animalul să se oprească (cu ajutorul comenzilor vocale de tipul „NU!”), iar când cățelușul vă ascultă va trebui să îl recompensați. Foarte folositoare pentru dresaj sunt dispozitivele tip Clicker asociate recompenselor.

Este recomandat să îi oferiți jucării speciale pentru ros și să îl încurajați să le folosească, cum ar fi:
• Jucării din cauciuc gros care pot fi umplute cu recompense, de tipul KONG umplute cu pastă sau cu biscuiți de la KONG,GORRRRILLA, KARLIE sau CAMON (acestea pot fi umplute și cu apă sau hrană umedă și congelate peste noapte pentru un efect răcoritor și calmant pentru gingiile inflamate ale cățelușului)
• Jucării din plastic sau nailon dur, de tipul ALL FOR PAWS, Dental Bone, Dental Rattle, Dental Twizzy, CAMON Os, CAMON Os vinilin, Jucărie Os cu aromă, Inel cu zimți, Nod din cauciuc, Anistick Elephant
• Alte jucării cu efect răcoritor și calmant
• alternativă naturală la jucăriile din comerț poate fi un morcov rece – bogat în Omega 6, Vitaminele A și K și Potasiu, dar și în fibre astfel fiind indicat să limitați cantitatea la un morcov pe zi.

Atunci când alegeți o jucărie pentru cățelușul dumneavoastră trebuie să țineți cont de mărimea acestuia deoarece o jucărie prea mică poate fi înghițită ducând la probleme grave de sănătate. De asemenea, trebuie acordată o mare importanță calității jucăriei și a materialelor din care aceasta este construită. Trebuie să vă asigurați că nu există posibilitatea ca animăluțul să dezmembreze jucăria și să înghită bucăți din aceasta, mai ales în cazul jucăriilor de sfoară sau a celor din pluș.

Pe durata creșterii cățelușului și, mai ales, pe perioada schimbării dințișorilor, este recomandat să evitați jucăriile de tras (cum ar fi de exemplu o Minge cu mâner) pentru că puteți să influențați modul de creștere al dinților. Evitați jucăriile de dimensiuni mici, cele confecționate din materiale ce pot fi rupte cu ușurință. De asemenea, este recomandat să nu îi oferiți drept jucărie obiecte vechi pe care dumneavoastră nu le mai folosiți. Câinele nu va putea face diferența între un pantof vechi și unul nou, de exemplu, și vă veți trezi că va începe să distrugă obiectele dumneavoastră din casă.

Indiferent de tipul de jucărie, este foarte important să țineți animalul sub supraveghere cât se joacă și, periodic, să verificați integritatea jucăriilor, înlocuindu-le când acestea se deteriorează.

Durerea produsă de schimbatul dinților nu este atât de mare încât să fie nevoie să îi administrați suplimentar produse medicamentoase în acest sens. Majoritatea cățelușilor trec fără probleme de această perioadă doar cu jucăriile de ros și cele cu efect calmant răcoritor. Tot în această perioadă este indicat să începeți să învățați cățelușul să accepte să îl spălați pe dințișori cu ajutorul produselor de îngrijire a dinților speciale pentru câini. Pasta de dinți pentru uz uman nu este indicată pentru animale deoarece acestea nu se clătesc ulterior folosirii acestora, iar ingredientele regăsite în acestea pot avea efecte negative la înghițire.

În cazul câinilor mai dificili de dresat și care au tendința de a distruge obiectele din casă atunci când sunteți plecați sau pe timpul nopții când dormiți, este recomandat să îl învățați să doarmă în cușcă. Deși poate părea ca un gest nemilos, mulți crescători și dresori recomandă obișnuirea câinelui de mic să petreacă timp în cușcă. De asemenea, în sălbăticie puii ar fi stat până în jurul vârstei de 3 – 4 săptămâni doar în bârlogul pregătit de mamă și chiar și câinii sălbatici adulți se retrag în locuri întunecate pentru a se simți în siguranță atunci când se odihnesc. Totodată, cușca poate fi folositoare pentru prevenirea apariției anxietății de separare care poate să apară la unii câini atunci când se trezesc singuri în casă.

Pentru început lăsați cățelușul câte 10 minute în cușcă, apoi creșteți treptat durata. Așezați pe fundul cușții un culcuș sau pat confortabil, precum și câteva din jucăriile favorite. Puteți, de asemenea, să acoperiți parțial cușca cu o pătură, dar să vă asigurați că aerul poate circula și că nu se face prea cald înăuntru. Majoritatea puiuților se obișnuiesc să stea peste noapte în cușcă în câteva zile.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro