Povratak

Probleme la nivelul splinei la caini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!Am un catel de talie mica (bichon), de aproximativ 8 ani si jumatate. In urma unei ecografii realizate in luna iunie, i s-a depistat un chist pe splina de circa 3 cm lungime x 3 cm latime. Mi s a spus ca trebuie sa i se faca o splenectomie, intrucat este riscant sa se lase asa (se poate dezvolta rapid sau poate cauza o hemoragie interna). Aceasta ecografie i-am repetat-o si saptamana trecuta, iar dimensiunile acestui chist au ramas aceleasi. Ce ma sfatuiti sa fac? Sa il operez sau sa mai aman operatie? Care sunt riscurile unei astfel de interventii si ce ar presupune lipsa splinei in viata de zi cu zi?Va multumesc!


R: 

Formațiunile de la nivelul splinei sunt relativ comune la câini. De cele mai multe ori aceste animale nu prezintă semne de boală sau posedă un tablou clinic nespecific (letargie, slăbire, vomă, anorexie). Cele mai mari probleme legate de formațiunile splenice apar atunci când acestea cedează și încep să sângereze. Hemoragia produsă de splină, datorită rolului acesteia în organism, este majoră și pune în pericol viața oricărui animal, fiind o urgență chirurgicală.

În cazul formațiunilor de la nivelul splinei observate la examenul ecografic conduita terapeutică cea mai sigură este realizarea splenectomiei. Studii realizate pe această temă au observat că procentul de formațiuni maligne (canceroase) este cuprins între 50 și 75%. Chiar și în cazul formațiunilor benigne există posibilitatea apariției unei rupturi splenice. De asemenea, o formațiune necanceroasă poate suferi un proces de metaplazie și poate deveni malignă.

Singura metodă de diagnosticare 100% a formațiunilor de la nivelul splinei este realizarea unui examen histopatologic al acesteia. Se poate încerca realizarea unei puncții ecoghidate în vederea realizării unui examen citologic, dar acesta nu poate identifica absolut toate formele de formațiuni maligne (cu alte cuvinte, se poate pune un diagnostic fals de benignitate). De asemenea, există riscul producerii unui rupturi splenice în momentul realizării intervenției sau, dacă este vorba de o formațiune malignă, se poate produce împrăștierea celulelor canceroase în organism cu apariția metastazelor.

Din cauza riscurilor produse de prezența unei formațiuni pe splină se preferă înlăturarea acesteia chirurgical înainte de apariția unor complicații mai grave. Organismul animalelor se adaptează ușor în urma realizării splenectomiei, funcțiile acestui organ fiind preluate de către ficat și sistemul limfatic. Câinii fără splină duc o viață lungă și normală, fără complicații. Singurul lucru care s-a observat la acești indivizi a fost o tendință mai crescută de a dezvolta infecții, astfel că se recomandă să nu fie introduși în medii cu risc crescut (de ex. canise, hoteluri de câini etc).

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro