Povratak

Probleme ale tractului urinar la căţei

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am o cățea de talie medie-mare, metis, 9 ani, sterilizată și vaccinată. Este cam grasă.  Hrana ei constă mai mult în supe de pui sau de ficat, cu mămăligă. Periodic îi mai luăm și mâncare uscată (brit sau darling).  Am observat că vaginul (micut pentru talia si greutatea ei) și zona din jurul acestuia sunt foarte roșii și iritate. Miroase și cam urât. În urmă cu mai bine de 6 ani, degaja un miros urât și am mers la medic. I-am făcut analize atunci. Mi s-a spus să îi dau mâncare urinary. I-am dat o perioadă scurtă de timp, apoi ne-am mutat la țară, unde nu avem medic veterinar. Vă rog din suflet să mă sfătuiți ce să fac.


R:  
Hematuria reprezintă prezența sângelui în urină și apare la câini, de cele mai multe ori, consecutiv unor afecțiuni la nivelul tractului urogenital, dar poate fi cauzată și de afecțiuni sistemice (probleme de coagulare, vasculopatii sau trombocitopenii).

În cazul tractului urinar sunt implicați rinichii, ureterele, vezica urinară și uretra. Prezența sângelui poate fi dată de: formațiuni chistice sau tumorale, intervenția agenților infecțioși (cum ar fi, de exemplu, leptospiroza), urolitiaza, factori inflamatori sau traumatici. Zonei genitale îi sunt specifice următoarele cauze: prezența estrului – componentă a ciclului de călduri la femele, formațiuni tumorale, boli infecțioase, cauze traumatice sau inflamatorii.

Cea mai fecventă cauză a hematuriei este prezența urolitiazei. Aceasta reprezintă formarea de nisip și pietre (calculi sau uroliți) în tractul urinar, la nivelul rinichilor, ureterelor, vezicii urinare sau a uretrei. Cel mai frecvent apare la nivelul vezicii. Calculii apar ca urmare a suprasaturării urinei cu anumite minerale. Factorii favorizanți sunt concentrațiile crescute ale unor minerale, modificările pH-ului (acidifiere sau alcalinizare), concentrație crescută a urinei, prezența unor stimulatori ai formării de cristale.

Mâncarea de tipul Urinary este folosită pentru tratarea și prevenirea recidivei în caz de urolitiază. Această hrană are o compoziție specială care modifică pH-ul urinar și, astfel, împiedică formarea de cristale. Pentru a fi eficientă, această dietă trebuie administrată mereu și fără a fi combinată cu alte tipuri de hrană. Dacă v-a fost recomandată să îi oferiți câinelui hrană Urinary (în urma realizării unui sediment urinar) atunci în mod cert cățelușa dumneavoastră are tendința de a forma depozite (nisip și calculi) la nivel urinar. În cazul în care nu s-a respectat dieta atunci apariția cristalelor în urină a continuat. În timp, aceste cristale se transformă dintr-un simplu depozit fin (nisip) în adevărate pietre. Aceste pietre, în funcție de tipul și de numărul acestora, vor produse o gamă de complicații, mergând de la durere la urinare și la prezența sângelui în urină până la blocaj renal (imposibilitatea animalului de a mai elimina urina din organism). Blocajul renal duce la degradarea rapidă a stării animalului și, lăsat netratat, poate duce inclusiv la deces.

O altă afecțiune gravă este și piometrul (infecţie la nivelul coarnelor uterine), o problemă frecventă ce poate să apară la femelele necastrate sau la cele la care intervenția chirurgicală nu a fost realizată corespunzător (piometru de bont). Aceasta poate pune viaţa animalului în pericol dacă nu este descoperită la timp. Orice modificare în starea generală a femelei, lipsa apetitului, febră, apatie și, mai ales, prezența de scurgeri (atunci când vorbim de un piometru cu cervix deschis) pot indica instalarea piometrului şi este recomandat să mergeţi cu animalul la medic cât mai repede posibil.

Recomandarea pentru dumneavostră este să vă duceți de urgență cu animalul la un cabinet veterinar pentru un consult de specialitate, pentru determinarea cauzei exacte ce a dus la apariția simptomelor descrise și pentru administrarea unui tratament adecvat.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro