Povratak

Otita la caini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!

Cainele meu este Boxer German si are o varsta de aproximativ 8-10 ani.
De un timp incoace(3 luni~) isi tot loveste urechile cu labuta, isi scutura capul si in ureche are o inflamatie plus o secretie neagra si urat mirositoare.
Adevarul este ca tata nu a mai avut asa grija de el...
Ma gandesc sa nu aiba otita interna. Plus ca pavilionul urechii pare sa se sfarame.
Ce tratament ii pot oferii? Mentionez ca nu ma pot duce la veterinar cu el.

Va multumesc!


R: 

Otita reprezintă inflamația conductului auditiv extern. Se caracterizează prin eritem, edem, cantitate crescută de secreții de diferite culori și celule epiteliale descuamate. Ca semne clinice, putem observa prurit la nivelul pavilionului urechii, conchia auriculară este de culoare roşie și cu sensibilitate algică accentuată, animalul scutură frecvent din cap, uneori ţine capul înclinat pe partea cu urechea afectată.

Otita este determinată de:
· factori determinanţi (paraziţi, tumori, fungi, traumatisme, corpi străini, hipersensibilitate),
· factori predispozanţi (urechile lăsate, păr crescut abundent în pavilionul urechii)
· factori oportunişti (bacterii ce îşi exercită potenţialul patogen doar pe fondul altor leziuni).

Pentru a se face o diferenţiere a acestor factori, se recomandă otoscopia şi prelevarea de probe pentru realizarea examenelor de laborator în cadrul unei clinici veterinare pentru identificarea agentului cauzal pe baza cărui poate fi prescris un tratament specific care să trateze otita complet.

Înainte de aplicarea oricărui tratament medicamentos, urechea trebuie să fie curăţată cu o soluţie auriculară pentru utilizare frecventă. După ce urechea se usucă, puteţi aplica tratamentul medicamentos. Pentru câinii cu sensibilitare algică puternică, se recomandă efectuarea tratamentului sub sedare. Primele administrări ar trebui făcute de medicul veterinar curant.

Dacă efectuaţi tratamentul acasă puteţi proceda astfel: se ţine capul animalului plecat cu urechea afectată în sus, se picură în ureche soluţia de curăţat pentru utilizare frecventă în cantitate suficientă, se masează urechea animalului de la bază spre vârf, se înlătură excesul de lichid prin aspirare sau cu compresă din tifon. Se repetă operaţiunea până când urechea este curată. Încercaţi ca prin ştergere să nu lezionaţi conductul auditiv şi ştergeţi urechea până la nivelul la care puteţi vedea. Nu îndesaţi în ureche tampoane de vată sau alte materiale igienico-sanitare. După curăţare, urechea se lasă să se usuce (aproximativ 30 min), după care se aplică tratamentul pentru otită recomandat de medicul veterinar (soluţie ce conţine antibiotic, substanță antiparazitară sau antimicotică, în funcție de cauze identificată în urma testelor specifice).

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro