Povratak

Năpârlirea la câini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Laura Boiangiu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î: Buna ziua! Am un cățel de 8 luni, Bichon havanez, care se scarpină foarte des și lasă foarte mult păr. Cum il pot ajuta? Ce ii pot da?


R: 
Năpârlirea este un proces natural care poate apărea pe tot parcursul anului și nu prezintă motive de îngrijorare cât tip se realizează în cantități reduse, iar pielea nu este afectată. În mod normal câinele ar trebuie să năpârlească de două ori pe an, primăvara și toamna, dar acest lucru nu este valabil dacă locuiește mai mult într-un spațiu închis. Procesul de năpârlire este mai evident la câinii de curte. Câinii de apartament pot năpârli câte puțin tot timpul anului, mai ales dacă alimentația primită este deficitară și nu acoperă întreaga gamă de nutrienți necesari. Năpârlirea sezonieră trebuie să dureze 2-3 săptămâni, timp în care se recomandă perierea zilnică pentru îndepărtarea părului mort.

 

În cazul în care năpârlirea este în exces și de durată îndelungată sau cu semne evidente de afectare la nivelul dermului este indicată o vizită la medicul veterinar pentru a stabili cauzele care duc la acest fenomen. Există mai multe cauze patologice ce pot duce la pierdere excesivă a părului, precum:
• Boli bacteriene
• Boli micotice
• Dermatite alergice
• Boli parazitare
• Cauze alimentare
• Alte dermatite.
Pentru mai multe detalii legate de dermatite puteți accesa și următoarele articole de pe pagina web www.maxi-pet.ro, secțiunea „Întrebați Veterinarul”:
http://animale.maxi-pet.ro/Caini/Despre-dermatita-la-caini/menu-id-26,
https://animale.maxi-pet.ro/Caini/Scarpinat-excesiv-la-caini/menu-id-26,
https://animale.maxi-pet.ro/Caini/Leziuni-ale-pielii-la-catei/menu-id-26.
Spălarea câinelui în exces, limpezirea insuficientă sau folosirea unui șampon neadecvat pot cauza probleme de piele. Îmbăierea se face la minim 3-4 săptămâni deoarece aceasta distruge cantitatea de sebum și filmul hidrolipidic de la suprafața pielii și astfel regenerarea blănii este încetinită. Periajul trebuie făcut cu produse speciale pentru lungimea și tipul de blană al animalului.

 

E bine de știut faptul că o dietă bazată pe o hrană cu un conţinut crescut de carne de peşte sau miel, având digestibilitate crescută, poate ajuta un câine cu sensibilitate cutanată, prevenind năpârlirea excesivă. În magazinul Maxi Pet veți găsi următoarele tipuri de hrană ce au proprietățile enumerate mai sus:
Carnilove Puppy cu Somon și Curcan,
Brit Care Mini Grain-free Puppy Miel,
Brit Care Puppy Miel și orez,
Brit Care Puppy Grain-free Somon și cartofi,
Rustican Mini Puppy/Junior cu Miel și Orez fără gluten,
Acana Heritage Puppy Small Breed,
Alleva Holistic Mini Puppy,
Alleva Equilibrium,
Canagan,
Orijen Puppy,
Petkult Junior Mini,
Petkult Probiotics Starter Junior Rață și orez,
Pro Plan Puppy Small Breed,
Royal Canin Junior Small Dog,
• Hill's Puppy cu Miel și Orez.
Categorii aparte de hrană sunt gamele:
Wolfpack - hrană pentru câini realizată prin presare la rece (proces prin care se permite păstrarea intactă a nutrienţilor esenţiali). Se bazează pe principiile de hrănire a câinilor şi lupilor în habitatul lor natural în care puii şi adulţii împart aceeaşi hrană, doar cantitatea diferă. Creată cu scopul de a asigura o hrană zilnică integrativă, echilibrată şi nutritivă pentru animalul dumneavoastră de companie.
Hrană crudă congelată (BARF) - hrană crudă congelată pentru câini, completă, conformă biologic.
La recomandarea medicului veterinar, puteţi introduce în dieta animalului suplimente alimentare ce hrănesc pielea şi ajută la regenerarea firului de păr. Toate aceste suplimente alimentare au un conţinut crescut în acizi graşi Omega 3-6 binecunoscuţi pentru efectele lor benefice.


Orice animal cu blană năpârlește, doar că în cantități diferite. Bichonul intră în categoria câinilor cărora le crește blana în continuu, dar asta nu înseamnă că nu există și la ei năpârlire. O blană sănătoasă (ca și în cazul părului uman) pierde o cantitate de fire ce se înlocuiește periodic. La aceste rase este recomandată perierea periodică pentru înlăturarea firelor moarte.

Un alt aspect ce influențează gradul de năpârlire este puritatea rasei. Dacă animalul nu a avut părinți cu pedigree este posibil ca acesta să năpârlească mai mult decât ne-am aștepta.

Pentru a vă asigura că pierderea părului nu este consecutivă unei afecțiuni dermatologice sau de altă natură, vă recomandăm realizarea unui consult de specialitate la o clinică de dermatologie veterinară.

buton veterinar 1

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro