Povratak

Mărirea prostatei la câini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran
 
Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î:         Acum doua zile catelul meu,in varsta de un an, a inceput dintr-o data sa tremure foarte tare,nu putea sa mai stea in picioare,nu voia sa manance si nici sa bea apa. Am plecat cu el la un cabinet veterinar unde mi s-a spus ca are prostata marita fiindca a mirosit o catea in calduri. Ce este de facut?


R:     
Prostata este o glandă care secretă lichidul prostatic, parte componentă a lichidului seminal cu rol în distribuţia spermatozoizilor. Se dezvoltă complet numai la pubertate şi suferă o regresiune pronunţată după castrare. La câine prostata este foarte dezvoltată, acoperind complet gâtul vezicii urinare.


        Există trei cauze principale ale măririi prostatei la câini:

 
       Hiperplazia benignă de prostată (BPH) este cea mai frecventă formă de mărire a prostatei și se întâmplă în mod natural ca parte a procesului de îmbătrânire la câinii masculi care nu au fost sterilizați. Nu se întâmplă la câinii castrati. Acest tip poate provoca chisturi benigne și poate pune presiune pe țesuturile și organele din jur, provocând disconfort și simptome.


        Infecția bacteriană a prostatei, cunoscută și sub numele de prostatita , este a doua cea mai frecventă cauza măririi prostatei la câini. Infecțiile pot fi acute, ceea ce înseamnă că apar brusc și sever, sau cronice, ceea ce înseamnă că infecția se dezvoltă lent în timp. Ele pot duce la abcese sau buzunare de puroi în prostată. Infecția bacteriană poate provoca și alte câteva simptome, cum ar fi febra sau boala.


       Cancerul de prostată este cealaltă cauză principală a măririi prostatei la câini , și este relativ rar, reprezentând mai puțin de zece la sută din cazurile de prostată mărită. Există mai multe tipuri de cancer care afectează prostata, care poate proveni fie din glandă, fie ea însăși, sau poate metastaza și se poate răspândi în prostată din alte părți ale corpului.

       Pentru hiperplazia benignă de prostată, tratamentul include de obicei castrarea, care forțează prostata să se micșoreze singură și reduce simptomele. Dacă au apărut chisturi, acestea pot fi drenate chirurgical.


       Infecțiile bacteriene sunt de obicei tratate cu antibiotice. Dacă infecția este cronică, tratamentul poate include injecții, clisme și intervenții chirurgicale, deoarece medicamentele nu pot pătrunde adesea în bariera dintre sânge și prostată.

 

       Abcesele vor trebui drenate chirurgical.


       Cancerul de prostată este foarte dificil de tratat și nu există nici un remediu. Radioterapia poate ajuta la ameliorarea durerii și a unor simptome și este posibil ca cancerul să intre în remisie. Ar trebui să discutați opțiunile de tratament cu medicul veterinar și să stabiliți care este cel mai bun mod de acțiune pentru câinele dumneavoastra.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro