Povratak

Jigodia, afectiunea care provoaca cele mai multe decese în rândul câinilor.

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Calistru Raluca, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

 

Î: Buna ziua!

Am gasit trei catei intr-o punga la marginea drumului. Acum le dau dintii,sunt talie mica. Ca sa nu faca jigodie,ce trebuie sa le dau?

Va multumesc!


R: 

Jigodia (boala lui Carre) este afecțiunea care provoacă cele mai multe decese în rândul câinilor. Jigodia la câini se poate preveni doar prin vaccinare de către medicul veterinar.
Rolul vaccinurilor este de a pregăti sistemul imunitar să lupte împotriva invaziei virusurilor cauzatoare de boli. Vaccinul este un compus biologic de tulpini virale atenuate, care nu produc boala. Atunci când sunt administrate, sistemul imunitar este stimulat ușor iar, când un câine este expus vreodată la boala reală, corpul este pregătit să lupte împotriva agentului bolii. Cele mai importante boli împotriva cărora se vaccinează câinii la începutul vieții, sunt parvoviroza, hepatita infecțioasă și jigodia (distemperul). Pentru aceste boli există vaccinuri ce le cuprind pe toate, numite polivalente.
Pentru a-și căpăta imunitatea împotriva parvovirozei si distemper, este necesar minim 2-3 vaccinuri, iar pentru leptospiroză de 2 vaccinuri.

Imunitatea oferită de realizarea schemei de vaccinare se instalează complet în aproximativ două săptămâni de la realizarea ultimului vaccin.
Se recomandă, ca animalul să nu intre în contact cu alte animale sau cu zone în care circulă alte animale pe această perioadă. De asemenea, nu trebuie permis animalului să intre în contact cu hainele dumneavoastră de stradă și mai ales cu încălțămintea folosită afară.

Schemele de vaccinare sunt diferite de la un medic la altul, dar asta nu înseamnă că una din ele ar fi greșită. Important este să fie efectuate corect în corelație cu vârsta și starea fiziologică a animăluțului.

Schema recomandată de producătorii de vaccinuri și urmată de majoritatea medicilor veterinari este următoarea:

• la 6 (8) săptămâni se face vaccin împotriva parvovirozei sau împotriva parvovirozei și a jigodiei
• la 8 (10) săptămâni se repetă primul vaccin, adică se face încă o dată un vaccin împotriva parvovirozei sau împotriva parvovirozei și a jigodiei
• la 10 (12) săptămâni se face vaccinul polivalent, DHPPiL
• la 12 (14) săptămâni se face rapel la vaccinul polivalent și se imunizează pentru rabie.
Prescurtările vaccinurilor sunt următoarele:

D = distemper
H = hepatită infecţioasă
P = parvoviroză
Pi = parainfluenza canină
L = leptospiroză
R = rabie

Combinațiile dintr-un flacon de vaccin diferă de la un producător la altul. Imunizarea se repetă anual, vaccinul folosit fiind DHPPiL-R. Unii producători susțin că imunitatea în cazul vaccinului antirabic se menține până la trei ani, însă acest vaccin este obligatoriu anual prin lege.

Produsul Caniverm, Cestal, Drontal este un comprimat de deparazitare internă, împotriva viermilor intestinali. Deparazitarea internă trebuie sa se realizeze înaintea vaccinurilor.
Produsele antiparazitare existente pe piață nu înlătură decât paraziții adulți și anumite stadii larvare (ouăle acestora având un înveliș foarte rezistent), iar din acest motiv trebuie să îi faceți repetare după 10-14 zile, substanța antiparazitară va elimina și adulții apăruți în urma evoluției din stadiul de larvar. După care se va face regulat, pe toată perioada vieții la intervale de 3-4 luni.