Povratak

Insuficiența cardiacă cătei

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna seara! Am un ciobanesc german in varsta de 14 ani diagnosticat cu insuficienta cardiaca; simptomele pe care le manifesta sunt gafaielile si o tuse in care parca elimina ceva lichid acumulat in gat de regula dupa ce se trezeste din somn. II administrez aspacardin, o pastila pe zi iar medicul veterinar a recomandat medicamentele cardalis impreuna cu vetmedin. Intrebarea mea este: aceste medicamente, in special luate impreuna sunt un pic cam scumpe pentru posibilitatile de care dispun, dar o sa fac si acest sacrificiu pana la urma......exista totusi si alte medicamente pe care mi le-ati putea recomanda, suplimente, in afara de acest aspacardin? De asemenea din ce m-am informat pe internet, cainii cu insuficienta cardiaca sunt tratati si cu diuretice cum ar fi furosemidul insa mie nu mai mi-a fost prescris acest medicament pentru caine de acum un an si pentru o perioada scurta.....Diagnosticul a fost pus pe baza ascultarii cu stetoscopul si a descrierii simptomelor deoarece cabinetul nu dispune de aparat ekg ori ecograf.


R: 
Insuficiența cardiacă nu reprezintă o boală anume sau un diagnostic specific. Insuficiența cardiacă este un sindrom consecutiv unor disfuncții severe ce rezultă în imposibilitatea sistemului cardiocirculator de a menține o circulație sangvină adecvată.

Insuficiența cardiacă poate fi împărțită în 4 categorii, în funcție de modul de apariție al acesteia:
- Reducerea generală a abilității musculaturii cordului de a se contracta – acest aspect se poate diagnostica ecografic putându-se observa o activitate scăzută a pereților ventriculari în timpul contracțiilor. În cazurile de reducere semnificativă a capacității contractile atunci o circulație normală nu poate fi susținută. Această insuficiență cardiacă poate fi cauzată de: traume, infecții, toxine, anumite medicamente, șoc electric, infarct miocardic sau tumori. De asemenea, poate să fie de tip idiopatic – fără o cauză ce poate fi identificată.
- Obstrucția circulației sangvine la nivel cardiac – această insuficiență cardiacă poate să apară consecutiv unei compresii externe a cordului (de exemplu, acumularea de lichid la nivelului sacului pericardic, formațiuni tumorale, inflamații etc), anomalii la nivelul structurii cordului.
- Creșterea presiunii – rezultat al unei creșteri a efortului produs de pereții cordului pe termen lung. Poate să apară în urma unei obstrucții a circulației sângelui de la nivelul cordului sau a creșterii tensiunii la nivelul corpului sau a artelor pulmonare.
- Supraîncărcarea cordului cu un volum crescut de sânge – apare în situații precum disfucții la nivelul valvelor inimii, prezența șunturilor sau a defectelor septale, hipertiroidism, anemii.

Insuficiența cardiacă poate implica disfuncții sistolice sau diastolice, ambele având drept consecință o circulație deficitară:
- Disfucția diastolică = o cantitate redusă de sânge ajunge la nivelul cordului în timpul activității cardiace
- Disfuncția sistolică = cordul este prea slăbit pentru a pompa destul sânge în organism.

Semnele insuficienței cardiace depind de ce compartiment cardiac este afectat:
- Insifuciență cardiacă stângă (implică disfucție la nivelul ventricului stâng): acumulare de fluide la nivel pulmonar și congestie (rezultând tuse, insuficiență respiratorie), leșin (consecutiv reducerii circulației la nivelul sistemului nervos central), scăderea numărului de bătăi cardiace și a tensiunii (rezultând colapsul).
- Insuficiență cardiacă dreaptă (implică disfucție la nivelul ventricului drept): acumularea de fluid la nivel abdominal (ascită), la nivelul cutiei toratice și al membrelor.
- Insuficineță cardiacă biventriculară (implică disfucție la nivelul ambilor ventriculi): apar atât semne de insuficiență cardiacă stângă și dreptă, deși, uneori, este posibil ca unele să fie predominante.

Diagnosticul insuficienței cardiace, cu identificarea exactă a cauzei ce a dus la apariția acesteia, este unul complex. Astfel, un control cardiologic complet poate conține:
- analiza istoricului medical și a simptomelor prezente;
- examinarea fizică a animalului – evaluarea sunetelor cardiace și respiratorii, identificarea eventualei prezențe a unui murmur cardiac sau a artimiilor, măsurarea pulsului, aprecierea gradului de instalare a ascitei, probleme la nivelul musculaturii difragmatice în timpul contracțiilor cardiace;
- examen radiografic pentru aprecierea dimensiunilor cordului și identificarea eventualelor modificări de structură la nivelul acestuia și/sau la nivelul organelor învecinate
- realizarea unei electrocardiograme și a unei ecografii cardiace.

De asemeanea, și tratamentul insuficienței cardiace este complex, putând conține:
- administrarea de medicamente specifice tipului de insuficiență cardiacă, pentru cauza ce a dus la apariția acesteia, precum și în fucnție de de gravitatea insuficienței
- administrarea de diuretice în cazul prezenței complicațiilor produse de acumularea de fluide la nivel abominal, toracal sau pulmonar
- administrarea unor suplimente în cazul în care se identifică o insuficiență a unui anumit nutrient la nivelul organismului animalului
- administrarea unei diete cu conținut scăzut în sodiu pentru câinii cu insuficiență cardiacă congestivă gravă
- alte tratamente: oxigenoterapie pentru animalele cu probleme respiratorii grave, realizarea intervențiilot de toracocenteza și/sau abdominocenteză pentru extragerea lichidului de la acest nivel.

Aspacardin este un medicament din grupa suplimentelor minerale – medicamente cu potasiu. Acesta, prin conținutul de potasiu și magneziu, acționează asupra cordului și a vaselor de sânge, fiind indicat în bolile coronariene (boala vaselor de sânge ce hrănesc inima), în anumite boli de ritm cardiac și în prevenirea apariției tulburărilor de ritm cardiac consecutiv tratamentului cu unele medicamente.

Vetmedin este un produs folosit în tratarea insuficienței cardiace congestive provocată de cardiomiopatia dilatativă sau insuficiența valvulară, cu simptome caracteristice (tuse, dispnee, activitate redusă, ascită). Acest medicament nu trebuie administrat în cazul cardiomipatiilor hipertrofice sau în cazul prezenței modificărilor la nivel structural sau funcțional ale cordului (de ex, stenoza aortică). De asemenea, nu trebuie utilizat la câinii cu disfuncție hepatică severă.

Cardalis este utilizat pentru tratamentul insuficienței cardiace congestive cauzată de degenerescență valvulară cronică, fiind asociat (atunci când este necesar) cu administrarea diureticelor. Produsul este contraindicat în cazul: insuficienței cardiace cauzată de stenoză aortică sau pulmonară, la câinii cu hipoadrenocorticism, hiperpotasemie sau hiponatremie, în combinație cu antiinflamatoare nesteroidiene în caz de insuficiență renală.

După cum puteți să observați și dumneavostră, aceste medicamente au indicații și contraindicații diferite. Astfel, recomandarea noastră ar fi realizarea unui consult cardiologic complet pentru a putea identifica cu exactitate sursa apariției insuficienței cardiace și pentru stabilirea unei terapii adecvate.