Povratak

Îngrijirea câinilor din rasa Samoyed

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Calistru Raluca, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua! Va rog sa imi recomandati ce tip de perie si /sau pieptan sa achizitionez pentru catelusa mea din rasa Samoyed. De asemenea, ce sampon de par, pasta de dinti? De cate ori pe saptamana trebuie spalata si cum ii curat urechile? Va multumesc!


R: 

Samoyedul este o rasă care are nevoie de multă întreținere și îngrijire.

Beneficiile periajului asupra cainilor
• Stimulează circulația la nivel cutanat asigurând o piele sănătoasă și o blană strălucitoare;
• Elimina celulele moarte, impuritățile, lăsând pielea câinelui să respire;
• Prin periaj stratul de sebum este repartizat uniform de-a lungul firelor de păr astfel blana devine strălucitoare;
• Periajul corect asigura o ventilație eficientă la nivelul pielii ceea ce ajută animalul sa-si realizeze termoreglarea, dar și să facă față temperaturilor extreme;
• Odată cu periajul pot fi identificate eventuale afecțiuni cutanate: dermatite, tumori, pigmentații, paraziți etc.
De cate ori periem câinele?
• La rasele de câini cu blana lungă unde pericolul încâlcirii este mai mare, perierea se va face o data pe zi. Este recomandata folosirea unei soluții de descâlcire. În cazul temperaturilor ridicate când animalul tinde să lase o cantitatea mai mare de par pentru a ușura termoreglarea, perierea se poate face de mai multe ori pe zi;
• Rasele de caini cu blana medie vor fi periate o data la 2-3 zile;
• Periajul se recomandă de la vârste foarte fragede pentru a obișnui animalul cu manopera.

Ce produse folosim pentru periaj?
-Trimmer profesional Furminator pentru blana lunga ( Reduce năpârlirea, mai bine decât orice perie. Înlătură rapid si ușor parul mort , special pentru o blana mai lunga de 5 cm. - Folosiți trimmer-ul de 1 - 2 ori pe săptămâna, timp de 10 - 20 minute.
- pentru blana medie – periile cu dinți de sârmă cu lungime medie sau mare, perii cu dinți flexibili, descâlcitoare.
- pentru blană lungă perii cu dinți asprii, de lungime mare, cu dinți rari, pieptene cu dinți lungi sau cu mai multe rânduri de dinți de lungimi variabile, perii pentru descâlcire, perii cu dinți metalici cu capete îndoite. Pentru blana moale se va folosi un pieptăne cu dinți deși, iar pentru blana aspră, cu tendința la încâlcire este necesar un pieptane cu dinți rari.
-cățeii cu blană murdară, încâlcita vor fi spălați înainte de periere.
-periatul, pieptănatul trebuie sa fie perceput ca un moment de relaxare pentru animalul nostru de companie. Aceasta manopera presupune multa delicatețe și răbdare.

Frecvența spălării câinelui variază de la o rasă la alta în funcție de lungimea blănii. Pentru câinii cu blana scurtă, o baie o data la 6 luni este mai mult decât suficientă. Pentru cei cu blana lungă este recomandată o îmbaiere o data la 3 luni. Desigur, aceste perioade sunt estimative, iar daca animalul are blana murdară poate fi spălat mai des.

Din gama produselor ȘAMPON, cea mai completă gamă de șampoane pentru câini ,cu siguranță că puteți găsi un produs potrivit pentru câinele dumneavoastră. În magazinul nostru se află o gama largă de produse.
( juniori, blană pufoasă, blană albă, șampon uscat, 2 în 1 șampon și balsam).

Toaletarea urechilor câinelui dumneavostră
În mod evident, e mai bine să previi decât să tratezi, curățând animalul cu regularitate și menținând igiena corespunzătoare la nivel auricular:
• Toaletarea face folosind soluții speciale pentru curățarea urechilor câinelui tău, evitând folosirea bețișoarelor de urechi (deși există tendința de a le folosi), care nu fac altceva decât sa
• înfunde conductul auditiv cu secreții;
• Curățarea corectă presupune umplerea urechii cu o soluție de curățare specială. Se ține pavilionul în tensiune pentru a evita ca animalul sa scuture capul, se masează la baza urechii pentru a antrena către suprafața mizeria din profunzime. Apoi, cu o bucățica de vată sau o dischetă demachiantă se șterge pavilionul, scoțând excesul de lichid, dar pătrunzând cu grija, atât cât ne permit degetele, fără să insistăm. Ideal ar fi să creem din igienizarea urechilor un ritual banal pentru câine, fără să-i creeze vreun disconfort, ca sa nu evite și să ne dea bătăi de cap când o facem;
• Toaletarea se face săptămânal, când putem observa cu ușurință ce secreții există.

Sănătatea dentară este o parte importantă a sănătății generale a câinelui dumneavoastră și nu trebuie neglijată. Acest lucru este cu atât mai mult dacă dețineți Samoyed, care sunt mai predispuși la probleme dentare decât unele rase. În timp ce o curățare dentară anuală este probabil recomandată de către medicul dumneavoastră veterinar, există și lucruri pe care le putem face acasă pentru a ne ajuta să păstrăm curățenia dinților lui Samoyed.

• Alimentația unei alimente de înaltă calitate și sănătate este o modalitate excelentă de a vă controla sănătatea orală a Samoyed-ului. Hrănirea corpului înseamnă că dinții vor crește și sănătatea generală a câinelui va beneficia foarte mult. Evitați ingredientele cum ar fi boabe, produse secundare și mese, care nu sunt numai nesănătoase, ci se țin de dinții câinilor. Alimentele de calitate slabă vor spori acumularea de plăci și tartru și vor menține sănătatea dentară a animalelor de companie și sistemul imunitar funcționând mult sub puterea lor ideală. Întregul aliment alimentar cu ingrediente naturale conține adesea enzime și alte suplimente care ajută la descompunerea nedoritelor pe dinți, dar chiar și alimentația naturală a câinelui trebuie să aibă dinții periați și sănătatea dentară să fie verificată în mod regulat.
• Periajul dinților este probabil cel mai eficient mod de a preveni boala dentară și cariile dentare. Din păcate, nu este întotdeauna cel mai ușor de făcut. Este o senzație ciudată pentru ei și, cu puțină pregătire pozitivă, veți putea să vă spălați dinții câinelui fără probleme. Alegeți periuța de dinți corectă și pasta de dinți specifică câinelui. Aceste paste de dinți sunt făcute cu ingrediente sigure pentru câini, în timp ce pasta de dinți umană are ingrediente care sunt destul de toxice. Periajul dinților va înlătura și va preveni formarea plăcilor și tartrului și va menține sănătatea dentară a câinelui în formă de vârf. În timp ce periajul în fiecare zi este ideal, chiar și o dată sau de două ori pe săptămână va oferi beneficii majore.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro