Povratak

Hrana adecvată seniorilor din rasa Yorkshire

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Captureb

Medic veterinar, MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î:      Copiii mei câini sunt doi Yorky bătrânei. Senioratul acesta, pe lângă aceea că vine la pachet cu dureri de articulații și vedere slăbită, le-a slăbit și maxilarul, plus că nu mai au chiar toooți dințișorii. În ceea ce privește mărimea lor, ce bobițe îmi recomandați pentru ei? Mai mult, care-s proporțiile hrană uscată/hrană umedă pe care ar trebui să le păstrez pentru o dietă echilibrată în etapa aceasta de viață?


R:       
Îngrijirea cățeilor se modifică ușor când aceștia trec de la adult la senior. Este firesc. Deși nu este, întotdeauna, cel mai plăcut subiect, un senior poate avea o viață plăcută.

          Ca să înțelegem, însă, unele recomandări nutriționale, este important să analizăm câteva dintre schimbările care se petrec odată cu înaintarea în vârstă.
          În primul rând, rasele mici trăiesc, de obicei, mai mult decât cele mari și devin vârstnici undeva între 8 și 12 ani. Dar, Yorkshire-ii dvs., cel mai probabil, vor fi „declarați” seniori de către medicul veterinar care decide acest lucru pe baza sănătății câinelui, a nivelului său de activitate și a semnelor generale.


          Dieta


         În ceea ce privește dieta lor, bineînțeles, se pot observa schimbări subtile – precum reducerea poftei de mâncare, spre exemplu.
         Desigur, nu este obligatoriu să treceți la o dietă pentru seniori, dar una dintre principalele diferențe între hrana pentru câinii adulți și cea pentru seniori este numărul de calorii. Acest lucru se datorează faptului că, diminuând activitatea fizică pe măsură ce îmbătrânesc, multe rase de câini tind să devină supraponderale. Cu toate acestea, Yorkshire-ii rareori devin supraponderali, chiar și ca seniori.

         Numai scăderea poftei de mâncare de care aminteam mai sus compensează nevoia unui aport de calorii scăzut și ajută seniorul să-și mențină greutatea.

         Probleme cu articulațiile


         Unii Yorkshire-i mai în vârstă pot dezvolta probleme ale articulațiilor, inclusiv artrita.
         Este important să-i mențuneți activi cât mai mult posibil. Ideal ar fi ca seniorul dvs. să meargă aproape la fel de mult ca atunci când era mai tânăr. Cheia, în schimb, este să faceți acest lucru în intervale mai scurte.
         Spre exemplu, dacă vă obișnuiserăți câinii să iasă la plimbare de două ori pe zi timp de 30 de minute, acum le puteți programa o plimbare de 15 minute dimineața, o alta de 15 minute după-amiaza și una mai lungă, de 20 minute, seara.

        Probleme ale pielii


         Nu este neobișnuit nici ca Yorkii seniori să se confrunte cu problemele ale pielii uscate și, din acest motiv, un aport suplimentar de Omega 3 sau ceva combinație de Omega 3, 6, și 9 poate fi de ajutor.
         Ei, acestea fiind spuse, poate printre primele recomandări de hrană uscată este hrana ASPECT, cu rețete gândite în funcție de specificul fiecărei rase de talie mică.


        ASPECT pentru Yorkshire Terrier, spre exemplu:


         - Are carnea de somon drept ingredient principal. Deci, aport esențial și gustos de proteine animale
         - Nu conține cereale, conservanți artificiali sau OMG. Deci, aport caloric scăzut.
         - Este bogată în condroprotectori. Aceștia sunt compușii specifici sau substanțele chimice care întârzie, efectiv, îngustarea spațiului articular caracteristic artritei
         - Conține Omega 3 și Omega 6 care îi întrețin pielea și blănița și au proprietăți anti-inflamatorii.


         Alte recomandări pe care le putem face sunt pentru: Rustican Senior, Canagan Senior, Brit Care Senior & Light, Brit Care Senior. Acestea nu sunt individualizate în mod special pentru câinii de talie mică, dar, cu siguranță, sunt rețete echilibrate.
         În ceea ce privește hrana umedă, în schimb, puteți încerca: conservele Rustican sau cele Wolfpack, sau, special pentru seniori, VOM FEINSTEN PATE SENIOR varianta cu miel și pasăre și VOM FEINSTEN SENIOR varianta cu inima de Curcan.
         Ca și raport între mâncarea umedă și cea uscată, există diferite păreri. Mai ales, cu privire la situația în care câinele este prea bătrân ca să mai ronțăie hrana uscată, iar hrana umedă este soluția ideală, pentru că ușureaza masticația. În mod normal, dieta unui câine ar trebui să fie 80-85% hrană uscată, iar restul de 15-20% reprezentată de hrana umedă.
         Dacă vedeți că animăluțele dvs. se chinuie cu bobițele, puteți sa le înmuiați în apă cu 15-20 de minunte înainte de a le oferi masa. Astfel, acestea devin mai moi și ajutați câinii să se și hidrateze.
         Ce se păstrează, însă și pe perioada senioratului este programarea vizitelor la medicul veterinar, respectiv, controalele geriatrice. Ideal ar fi ca seniorii dvs. să fie văzuți de două ori pe an deoarece, după 8 ani, problemele medicale se pot dezvolta rapid.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro