Povratak

Hidroencefalie congenitală la căței

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am un catel de talie mare in varsta de 11 luni, mai exact un ciobănesc de Asia Centrala cu un rmn in urma caruia rezultatul este hidrocefalie congenitala. Intrebarea mea este: exista tratament medicamentos pentru ameliorarea starii de sanatate? In urma unei interventii chirurgicale sansele de recuperare sunt anevoioase? Acea incizie si montarea cateterului est permanenta ?

R: Tratamentul medicamentos în cazul hidrocefaliei este indicat în fazele acute cu semne clinice accentuate, mai ales în cazul în care animalul prezintă convulsii. Astfel se pot administra:

• diuretice pentru reducerea cantității de lichid de la nivel cerebral,
• antiinflamatoare pentru reducerea inflamației prezente la nivelul creierului
• medicație specifică pentru controlul convulsiilor.

Tratamentul medicamentos poate avea rezultate pozitive în cazurile mai puțin grave, dar acestea sunt doar pe termen scurt. În timp, după câteva săptămâni sau luni de zile, este posibil ca organismul animalului să nu mai răspundă la tratamentul medicamentos și starea acestuia să se agraveze.

Aplicarea șuntului va îmbunătăți starea animalului prin prisma faptul că va redirecționa o parte din lichidul aflata în exces la nivel cerebral. Succesul intervenției chirurgicale de aplicare a șuntului depinde de gravitatea hidrocefaliei. Șuntul este permanent. Această intervenție chirurgicală este complicată și se poate solda cu diverse complicații post-operatorii (infecții, obstrucții la nivelul șuntului, convulsii etc).

Prognosticul hidrocefaliei congenitale este variabil de la individ la individ. Pentru evaluarea stării animalului în eventualitatea administrării unui tratament medicamentos, precum și pentru stabilirea posibilității aplicării șuntului și a prognosticului post-operator (inclusiv apariția eventualelor complicații), cel mai indicat este să vorbiți cu chirurgul care ar putea realiza intervenția chirurgicală și care are animalul în evidență, deoarece doar acesta se poate pronunța în privința șanselor de recuperare pe baza stării generale a câinelui și a rezultatelor testelor și analizelor specifice.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro