Povratak

Factori care determina otita la câini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Medic veterinar - MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 


 

Î:         Buna ziua, am un catel Bichon Maltez, si cred ca are otita la o ureche. Are parul din ureche , de culoarea sângelui. Ce imi recomandați, si cum sa procedez?


R:     
Otita reprezintă inflamația conductului auditiv extern. Se caracterizează prin eritem, edem, cantitate crescută de secreții de diferite culori și celule epiteliale descuamate. Ca semne clinice, putem observa prurit la nivelul pavilionului urechii, conchia auriculară este de culoare roşie și cu sensibilitate accentuată, animalul scutură frecvent din cap, uneori ține capul înclinat pe partea cu urechea afectată.


         Otita este determinată de:


• factori determinanţi (paraziţi, tumori, fungi, traumatisme, corpi străini, hipersensibilitate),


• factori predispozanţi (urechile lăsate, păr crescut abundent în pavilionul urechii)


• factori oportunişti (bacterii ce își exercită potențialul patogen doar pe fondul altor leziuni).

 
           Pentru a se face o diferențiere a acestor factori, se recomandă otoscopia și prelevarea de probe pentru realizarea examenelor de laborator în cadrul unei clinici veterinare pentru identificarea agentului cauzal pe baza cărui poate fi prescris un tratament specific care să trateze otita complet.


        Dacă efectuați tratamentul acasă puteți proceda astfel: se ține capul animalului plecat cu urechea afectată în sus, se picură în ureche soluția de curățat pentru utilizare frecventă în cantitate suficientă, se masează urechea animalului de la bază spre vârf, se înlătură excesul de lichid prin aspirare sau cu compresă din tifon. Se repetă operațiunea până când urechea este curată.


         După curățare, urechea se lasă să se usuce (aproximativ 30 min), după care se aplică tratamentul pentru otită recomandat de medicul veterinar (soluție ce conține antibiotic, substanță antiparazitară sau antimicotică, în funcție de cauza identificată în urma testelor specifice).


        Pentru identificarea cauzei exacte a apariției simptomelor și pentru stabilirea tratamentului adecvat este necesar să vă prezentați la un cabinet veterinar pentru realizarea unui consult medical.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro