Povratak

Enterita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Capturef

Alexandra Mincu, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Buna ziua!Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat! Am un rottweiler de 8 ani care are diaree de cam o luna.Este cu parintii mei, undeva la tara, in judetul Dolj.Parintii sunt batrani si bolnavi si nu-l pot duce la veterinar.El a stat numai in curte, nu este obisnuit cu strainii si nu poate fi controlat de parintii mei in afara curtii.Eu sunt plecata pt cateva luni si mi-e teama ca pana atunci sa nu pateasca ceva mai grav.

Cainele a mai avut episoade de diaree, insa niciodata atat de lungi.Nu are niciun alt simptom.Are pofta de mancare mare, ca de obicei, e vioi, nu are alte schimbari de comportament.La recomandarea unui asistent de la farmacia veterinara parintii mei i-au dat Dia-Tab 3 zile, cate 3 pastile pe zi si a revenit la normal pt 3 zile de la terminarea administrarii dupa care a inceput sa faca din nou diaree.Ar trebui sa continue cu medicamentul si pt cat timp sau ne puteti recomanda altceva?
Va rog sa ma ajutati cu un sfat pt care va multumesc anticipat! Va multumesc!


R: 

Enterita este o afectiune inflamatorie a tractusului intestinal. Manifestarea clinica principala este diareea, caracterizata prin eliminarea de scaune frecvente, lichide. Diareea este una dintre cele mai intalnite tulburari de tranzit la catei.
Care sunt cauzele diareei?
• alimente greu digestibile;
• schimbarea brusca a alimentatiei;
• excesul de alimente;
• intarcare prea timpurie;
• infectii bacteriene produse de colibacili, salmonele, micoplasme, pasteurele, streptococi, stafilococi, germeni din genurile Clostridium, Pseudomonas, Proteus;
• infectii virale (parvoviroza, coronaviroza);
• paraziti (helminti, coccidii);
• miceti din genurile Aspergillus, Candida, Torulopsis.
Simptome: diaree (uneori sangvinolenta), febra, vomitari frecvente (cand enterita este asociata cu gastrita), deshidratare, dureri abdominale, modificarea starii generale.
Diareea este periculoasa in principal prin pierderile de lichide si ioni care se produc odata cu scaunul apos. Pentru ca peristaltismul intestinal devine rapid in diaree, apa si ionii, precum si o parte din nutrienti nu au timp sa fie total resorbiti in organism, astfel ca se pierd cu scaunul diareic. In felul acesta cainele poate suferi atat deshidratare, cat si tulburari electrolitice.

Avand in vedere cauzele multiple care pot duce la aparatia diareei va recomand totusi sa faceti tot posibilul ca animalul sa fie vazut de un medic veterinar . Durata administrarii suplimentului Dia- Tab este de 2-3 zile iar tratamentul poate continua in fuctie de recomandarile medicului veterinar curant .

Puteti venii in ajutorul cainelui cu hrana de dieta speciala pentru tulburarile gastrointestinale . Este indicat ca animalul dumneavoastra sa fie hranit doar cu acest timp de hrana pentru o perioada de timp estimativ o luna ( perioada exacta nu v-o pot spune pentru ca nu avem un diagnostic) .

Alta recomandare este sa recoltati o proba de fecale intr-un coprocultor si sa mergeti la un cabinet veterinar pentru efectuarea unui examen coproparazitologic

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro