Povratak

Dermatofitoza la câini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Georgiana Paraschiv IS

Georgiana Paraschiv, dr. med. vet.

MAXI PET Bd. Chimiei, nr 2 (zona comerciala, intersectie Bd.Tudor Vladimirescu cu Bd.Chimiei), Iasi

Î: Buna ziua!Va rog din suflet sa ma ajuati,dermatofitoza la catei este transmisibilă la om ? Am un cățel bishon cu asa ceva , Si o fetita de 1 anisor de aceea ma îngrijorează sa  nu i se transmită ceva . Nu îl pot separa pentru ca stam la bloc si avem o singură cameră! Va multumesc!


R: 

Dermatofitoza reprezintă o afecțiune fungică frecvent întâlnită la câini și pisici. Agenții etiologici răspunzători de apariția acestei afecțiuni sunt reprezentați de următoarele specii de fungi dermatofiți: Microsporum canis (circa 70% din cazuri), urmat de către Trichophyton ssp. (cca. 20%) și Microsporum gypseum (cca. 10%).
Dermatofitoza afectează părul, unghiile, dar și porțiunile superficiale ale pielii animalelor. În mod obișnuit această afecțiune nu afectează starea generală a animalului, dar este importantă din punct de vedere epidemiologic deoarece are un caracter zoonotic (se transmite și la om). Cei mai predispuși la dezvoltarea infecției sunt copii a căror sistem imunitar este scăzut. De asemenea, persoanele în vârstă și cele slăbite de boală din cadrul familiei pot fi afectate.
Din păcate, această boală necesită un tratament de lungă durată. Atunci când dvs. aplicați tratamentul local acasă (unguente) trebuie să purtați mânuși. Ulterior, mâinile vor fi spălate cu săpun după care este indicat să le dezinfectați utilizând un antiseptic.
Este obligatoriu ca pe lângă tratamentul care se aplică animalului să se realizeze și decontaminarea spațiului frecventat de acesta. Datorită faptului că animalul se poate recontamina din mediu decontaminarea tuturor suprafețelor cu care a avut contact animalul trebuie să se realizeze de la inițierea tratamentului și trebuie repetată de mai multe ori până când animalul este vindecat:
• Spălarea obiectelor din casă se face în apă fierbinte cu souție de clorhexidină, apoi se imersează în soluție de hipoclorit de sodiu 0,5% timp de 10 minute.
• Se vor arunca obiectele ce nu pot fi decontaminate în profunzime – în special obiectele folosite pentru ascuțirea ghearelor;
• Toate suprafețele vor fi aspirate riguros, spălate cu detergent și clătite cu soluție 1:30 de hipoclorit de sodiu
• Obiectele personale mai pot fi decontaminate cu ajutorul spray-urilor antifungice de pantofi – pulverizați, așteptați să acționeze 2 ore, apoi spălați cu un detergent obișnuit.
Dacă animalul dvs. are părul lung îl puteți tunde deoarece îndepărtarea blănii favorizează contactul medicației topice cu leziunile tegumentare și, în același timp acest aspect limitează și portajul de spori.
Tratamentul trebuie continuat și după vindecarea clinică, deoarece aceasta precede întotdeauna vindecarea micologică, iar sistarea terapiei conduce la recidive.
Recomandat ar fi ca fetita dvs. să nu vină în contact cu animalul până când acesta va fi vindecat.


Suplimentele pentru câinii cu crize epileptiforme trebuie să conțină acizi grași Omega-3 și 6 (preferabil din uleiuri de pește), vitamine din complexul B, Vitamina E, Calciu și Vitamina D3.