Povratak

Decolorarea nasului Bichon Maltese

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Ioana Mitran

Ioana Mitran, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Bună ziua. Am cumpărat un bichon maltese (femela) în vârstă de 6 săptămâni și are nasul decolorat. Nu a început schema de vaccinuri. Care sunt cauzele?


R: 
Standardele internaționale ale rasei Bichon Maltese solicită prezența unui nas complet negru la toți indivizii. Totuși, pot exista variații în funcție de gradul de puritate al rasei sau se pot înregistra diverse mutații genetice care pot modifica coloritul animalului.

În cazul în care decolorația a apărut în timp, atunci posibilele explicații sunt:
• Vremea. Cea mai comună cauză pentru apariția unei decolorații a nasului la unii câini este temperatura scăzută care determină schimbarea culorii nasului de la negru la rozaliu. Această schimbare, de cele mai multe ori, nu este permanentă și în momentul în care vremea se încălzește culoarea nasului revine la negru.
• Vârsta, dar acest aspect este valabil doar la câinii bătrâni.
• Traumatisme. În cazul în care apar zgârieturi sau abraziuni la nivelul nasului, atunci culoarea nasului pe perioada vindecării va fi roz, urmând ca la finalul procesului să apară culoarea normală.
• Infecții bacterine. Dacă pe lângă apariția decolorării tegumentului observați și o inflamare a nasului sau cruste este posibil să fie prezentă o infecție ce trebuie tratată.
• Alergii (dermatite) de contact. Această depigmentare apare în momentul în care câinele este alergic la o substanță sau un obiect pe care îl atinge cu nasul.
• Pemfigus, Lupus Discoid sau Vitiligo. Sunt boli autoimune care modifică culoarea tegumentului.

În cele mai multe cazuri, schimbarea culorii nasului nu prezintă motive de îngrijorare, dar pentru siguranță este recomandat un consult medical la un cabinet veterinar.

buton veterinar 1

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro