Povratak

Alergie căţei

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Gabi Cernica

Gabriel Cernica, dr. med. vet.
MAXI PET Militari Shopping, Bd. Iuliu Maniu, nr. 546-560, Bucureşti 

Î: Am o catelusa de 3 ani metis de talie mica gen chiuaua , de cateva saptamani am observat la labuta catre spate un fel de "cos" cu capatul galbui iar prin zona respectiva are "matreata" se decojeste pielea . In zona mea nu prea sunt doctori veterinari si care sunt am auzit lucruri urate despre ei cum ca nu isi dau interesul iar cu un anumit doctor am patit-o pe pielea mea.  Imi este frica sa nu aibe o boala de piele si sa se agraveze


R: 
Dermatita este termenul folosit pentru numeroase afecțiuni care lezează pielea animalelor. Poate avea o gamă largă de simptome, dintre care enumerăm : roșeață (eritem ), prurit (mâncărime), inflamare (edem), îngroșare, apariția crustelor, a veziculelor, căderea părului, etc.

Dermatitele sunt de mai multe tipuri, în funcție de factorul declanșator:
•dermatita atopică - determinată de reacția alergică la una sau mai multe substanțe. Caracterizată prin mâncărime cronică, iar prin scărpinat apare roșeața, iritarea, lezarea cutanată.
•dermatita post-traumatică - apare brusc, caracterizată de umflarea zonei, apariția exudatului, durere, miros neplacut. Animalul se linge sau mușcă cu insitență, ceea ce duce la menținerea leziunii sau chiar extinderea ei. Este determinată de bacterii care trăiesc în mod normal pe pielea animalului și care în urma ruperii barierei de protecție ajung să se dezvolte exagerat și să devină patologice. Poate fi determinată de paraziți, de neîngrijirea blănii mai ales în perioada de năpârlire, alergeni de diverse naturi etc.
•dermatita de contact - determinată de contactul cu unele substanțe, cum ar fi substanțe corosive, acizi, detergenți, îngrășăminte etc.
•dermatita determinată de saliva de purice- cauzată de o sensibilitate la saliva de purice. Chiar și expunerea minimală la purici poate determina apariția dermatitei.
•dermatita sarcoptică - determinată de parazitul Sarcoptes. Are dimensiuni microscopice, nu se poate vedea cu ochiul liber, iar diagnosticul se pune prin examen microscopic al raclatului cutanat. Afectează zonele de pe pieptul animalului, membre, urechi. Se contactează prin contactul cu un alt câine infestat sau cu zonele unde au fost câini cu dermatita sarcoptică.
•dermatita demodecică - parazitul implicat este Demodex canis. Se găsește în mod normal pe pielea animalului și se dezvoltă exagerat atunci când scade imunitatea. Se poate moșteni genetic. Se intâlnește la indivizii stresați, imunosupresați. Aceste ultime două forme de dermatită (demodectică și sarcoptică) sunt cunoscute și sub denumirea de râie.
•dermatită nutrițională- dietele de proastă calitate pot determina apariția problemelor cutanate. Suplimente alimentare pot ajuta la menținerea sănătății pielii și părului.
•dermatita seboreică- zona devine unsuroasă, apare mătreața, mâncărimi, căderea părului etc
•dermatita micotică (micoze, dermatofitoze) - determinată de fungi. Cele mai frecvente sunt cele determinate de Mycrosporium si Tricophyton.
Tratamentul variază în funcție de cauza dermatitei şi poate fi:
-dietetic, prin schimbarea hranei animalului, recomandându-se hrană de bună calitate, iar unde este necesar cu formulă hipoalergenică.
-medicamentos, conform protocolului terapeutic al medicului veterinar care a evaluat starea de sănătate a animalului și a efectuat un consult amănunțit al acestuia. Din păcate, medicamentele care există pe piață fie sunt contraindicate animalelor gestante, fie nu s-au făcut studii pe acestea, iar folosirea lor se face pe proprie răspundere.
Pentru a descoperi sursa acestui prurit, este necesar un consult de specialitate, care poate include: examen clinic, recoltare de probe și analize la microscopic pentru depistarea eventualilor paraziți sau bacterii, sau analiza nutrițională a hranei, pentru că și aceasta poate fi o cauză a dermatitei. De asemenea, reacții intradermice cu diverși alergeni pot ilustra foarte bine la ce substanțe este alergic cățelul dumneavoastră.

ÎNTREBAŢI VETERINARUL!

Intrebați veterinarii noștri la adresa de email: veterinar@maxi-pet.ro